fallback

България е втора в ЕС по спад на заетостта в края на миналата година

Заетостта у нас през последното тримесечие на 2012 г. се е понижила с 4,9% на годишна база, като ни изпреварва само Гърция

09:53 | 15.03.13 г. 6
Автор - снимка
Редактор

България е втора в Европейския съюз (ЕС) по спад на заетостта през последните три месеца на миналата година, сочат данни на европейската статистическа служба Евростат.

В периода октомври – декември 2012 г. спадът на заетостта у нас се е задълбочил до 4,9% спрямо същия период на предходната година, докато през предходното тримесечие беше отчетено годишно понижение от 3,9%.

За сравнение, средното за еврозоната и ЕС годишно понижение на заетостта през последните три месеца на 2012 г. е било съответно 0,8% и 0,4%.

Данните на евростатистиката показват, че по годишен спад на заетостта ни изпреварва само Гърция, където е регистрирано понижение от 6,5% през последното тримесечие на миналата година. След нас е Кипър с отчетен спад на заетостта от 4,8%, а Испания е четвърта с понижение от 4,5%.

Петата позиция е за Португалия, където през последните три месеца на миналата година е измерен годишен спад на заетостта от 4,3%.

На другия полюс е ситуацията със заетостта в северната ни съседка Румъния, която е на първо мяст по годишен ръст на показателя през последните три месеца на миналата година (3,5%). Следва я Латвия, където е регистрирано годишно повишение на заетостта от 2,8%, а третата позиция е за Люксембург с отчетен ръст от 2,2%.

България е в челните позиции и по спад на заетостта през последните три месеца на годината спрямо предходното тримесечие. У нас е отчетено намаление на показателя от 1,5%, като ни изпреварват само Литва и Португалия, където е регистрирано понижение от 2%. След нас е Испания със спад на заетостта от 1,4%, а след нея е Кипър с отчетено понижение от 1,3%.

За сравнение, понижението на заетостта в еврозоната и ЕС през последните три месеца на миналата година спрямо предходните три месеца е съответно 0,3% и 0,2%.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 07:27 | 03.09.22 г.
fallback
Още от Европа виж още