fallback

ЕС превръща борбата с безработицата в основен приоритет

Още не е ясно обаче какви стъпки ще бъдат предприети и дали ще бъдат смекчени мерките за икономии

22:45 | 14.03.13 г. 30
Автор - снимка
Създател

Европейските лидери се ангажират да превърнат борбата срещу безработицата в своя основна задача по време на срещата си на високо равнище в Брюксел, предава WSJ.

Не стана ясно обаче какви стъпки ще бъдат предприети и дали ще бъдат смекчени мерките за икономии, които допринесоха за свиването на европейската икономика в шест поредни тримесечия.

”Трябва да си поставим един приоритет и това е борбата срещу младежката безработица”, заяви германският канцлер Ангела Меркел на път за срещата на ЕС. „Само когато младите хора получат работа ще можем отнова да постигнем растеж.”

”Бих предупредил да не се подценяват последиците от италианските избори”, заяви председателят на европейския парламент Мартин Шултц.

Европа рискува социален бунт, ако икономиката не се оттласне и не започне да създава работни места, каза премиерът на Люксембург Жан-Клод Юнкер. Той се обяви за фискална дисциплина, която обаче не трябва да задушава растежа. „Трябва да намерим нова точка на пресичане между политиките за стабилност и растеж.” Досега ЕС бе разделен - група от северни държави, водена от Германия, настоява правителствата да поддържат темповете на бюджетни съкращения, докато повечето средиземноморски страни (най-пострадали от кризата), начело с Франция, смятат, че съюзът трябва да преосмисли своите политики.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 19:02 | 12.09.22 г.
fallback
Още от Европа виж още