fallback

Европейските акции подновиха възхода си

Инвеститорите се освобождават от хеджовете, което обяснява спада в индексите за волатилност, коментира анализатор

19:32 | 14.03.13 г. 2
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор

Акциите на Стария континент се повишиха в днешната сесия, възобновявайки двуседмичния подем, който ги изведе на няколкогодишни върхове, след като добрите икономически новини от САЩ подкрепиха надеждите за подобряване на глобалните перспективи, съобщава Ройтерс.

Общоевропейският индекс FTSEurofirst 300 нарасна с 0,8% до 1 203 пункта, като по време на търговията достигна близо 1 198 пункта – ниво, което за последно бе регистрирано през септември 2008 г. Индексът Stoxx Europe 600 се покачи с 0,7%, отбелязвайки почти 5-годишен връх.

Британският FTSE 100 нарасна с 0,7% до 6 529 пункта, немският DAX - с 1,1% до 8 058 пункта, а френският CAC 40 - с 0,9% до 3 872 пункта.

Акциите на европейските доставчици на телекомуникационно оборудване се повишиха, след като най-големият телеком в света Chine Mobile обяви планове да похарчи 6,7 млрд. долара през тази година за развитие на 4G технологията. Книжата на Alcatel-Lucent поскъпнаха с 3%, а тези на Ericsson - с 2,5%.

”Настроени сме позитивно, както и все повече от инвеститорите. Виждаме пазарните участници да се освобождават от дериватните си хеджове, което обяснява спада в индексите за волатилност”, коментира Дейвид Тиболт от Global Equities.

„Единственото притеснение е, че сме свидетели на подобряващи се макро данни само от САЩ, но не и от Европа, което значи, че пазарът расте на базата на надежди, а не на реални сигнали. Има риск подемът да бъде осуетен от разочароващи икономически данни”, допълва анализаторът.

„Пазарът очаква промяна в тона относно мерките за икономии по време на двудневната среща на високо равнище на ЕС, започваща днес. Лидерите на съюза трябва да осъзнаят нуждата от разхлабване на строгите мерки, за да може икономиките да поемат нагоре”, смята Тиболт.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 19:33 | 14.03.13 г.
fallback