fallback

Евродепутатите ще преговарят с лидерите на държавите от ЕС за бюджета

Европарламентът одобри мандат за преговори със страните-членки и иска промени, за да одобри бюджета на вота през юли

15:10 | 13.03.13 г. 1

Европейският парламент изрази днес несъгласие с проекта за бюджет на Европейския съюз за периода 2014-2020 г, приет от европейските ръководители, и настоява за промени, за да го одобри при вота през юли, предаде Франс прес, цитирана от БТА.

Европейският парламент одобри с голямо мнозинство (506 гласа от 754 възможни) мандат за преговори със страните-членки по окончателното договаряне на европейския бюджет за 2014-2020 г.

В гласуваната резолюция се посочва, че Европейският парламент отхвърля споразумението на лидерите на държавите от Евросъюза в сегашния му вид, тъй като не отразява изразените от него приоритети и безпокойства.

Евродепутатите смятат, че компромисното споразумение на европейските лидери за бюджета „ще върже ръцете на ЕС за следващите седем години“ и не може да бъде прието без да бъдат изпълнени някои основни условия.

Евродепутатите искат по-голяма гъвкавост в бюджета и възможност за прехвърляне на средства между бюджетните години и програмите. Те настояват да има възможност за ревизии и преразглеждане на бюджета в средата на преговорния период за пренастройване на приоритетите, разпределението на разходите и за евентуалното му увеличение.

Преговарящите получиха също така право да поискат от страните членки увеличаване на дела на собствените ресурси на съюза след 2020 г., за да се увеличи независимостта на бюджета от страните-членки. В момента ЕС разчита основно на вноските на държавите от общността.

Очаква се преговорите между екипа на парламента, в който влиза и българският евродепутат Ивайло Калфин, и ирландското председателство на ЕС да започнат в края на април и да приключат до лятото, съобщават от офиса на Калфин.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 23:15 | 11.09.22 г.
fallback
Още от Европа виж още