fallback

Франция напредва с трудовата реформа

Правителството се надява законовите изменения да влязат в сила още в края на април

15:39 | 06.03.13 г.
Автор - снимка
Редактор

Социалистическото правителство на Франция обяви план за либерализиране на пазара на труда с надеждата да спре загубата на работни места, предаде АП.

Законодателните промени предстои да влязат за обсъждане в парламента, а кабинетът се надява да бъдат осъществени в края на април.

Планът предвижда компаниите във финансово затруднение да имат по-голяма гъвкавост при определянето на работното време и заплатите. Правителството се надява по този начин да помогне на бизнеса да се задържи на повърхността, вместо да фалира или да се мести на дестинации с по-евтина работна ръка.

Предвижда се също така да бъдат облекчени процедурите за наемане и освобождаване на персонал.

Водещите синдикални организации във Франция се съгласиха с реформата още през януари. Други два синдиката обаче се противопоставят и организираха мащабни протести срещу либерализацията на пазара на труда.

Според организациите законодателните промени са твърде щедри към бизнеса и заплашват трудно спечелените права на работниците.

Демонстрации се проведиха в над 170 града в страната, в която се включиха и работници от затруднения автомобилен производител Peugeot.

Снимки от демонстрациите вижте в галерията!

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 05:36 | 10.09.22 г.
fallback
Още от Европа виж още