fallback

Държавен фонд на Китай с 10,65% доходност от вложения в чужбина през 2012 г.

САЩ и Европа остават основни пазари за инвестициите на China Investment Corp., въпреки че кризата в еврозоната остава най-голямото опасение

11:40 | 06.03.13 г.

Най-големият китайски държавен инвестиционен фонд China Investment Corp. е осигурил възвращаемост от 10,65% от вложенията си зад граница през 2012 г., заяви изпълнителният вицепрезидент на компанията Лян Сян, цитиран от MarketWatch.

Средната възвращаемост на фонда от инвестициите му в чужбина след основаването му през 2007 г. вече надхвърля 5%, посочи Лян в кулоарите на китайския Национален конгрес – върховният законодателен орган в страната.

През 2011 г. China Investment Corp. обяви загуба от 4,3% от чуждестранните си инвестиции, включително в компании от енергийния и добивния сектори, които тогава бяха повлияни неблагоприятно от волатилността на световните пазари.

Лян посочи, че САЩ и Европа ще се запазят като основни пазари за инвестициите на фонда и през настоящата година, макар че кризата в еврозоната остава най-голямото опасение. „Не се отказваме да инвестираме в Европейския съюз“, добави тя.

Изпълнителният вицепрезидент на China Investment Corp. отбеляза също, че засега няма планове за ново вливане на капитал във фонда, след като през миналата година той получи 30 млрд. долара от китайското правителство.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 10:07 | 14.09.22 г.
fallback
Още от Европа виж още