fallback

Гърция вече се приема за „развиваща се икономика“

Това е сериозна констатация и шамар за Гърция, коментира анализатор

12:46 | 04.03.13 г. 9
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор

Гръцки учители протестират срещу бюджетните икономии, Атина, 2 март 2013 г. Снимка: Ройтерс

Водещ американски фонд прекласифицира Гърция от „развита“ на „развиваща се икономика“, съобщава CNBC.

Russell Investments, който управлява активи за 162,9 млрд. долара, обяви в петък, че Гърция крие рискове за глобалната икономика, откакто дълговите ѝ нива достигнаха неустойчиви стойности през 2009 г., както и че вече не покрива „макроикономическите критерии“ за развит пазар.  

„Това е сериозна констатация и шамар за Гърция“, казва Джери Уебман, главен икономист на Oppenheimer Funds. Ефектът за инвеститорите обаче ще е ограничен, допълва той.

„Ако сте вързани към индекс, това ще ви се отрази, но ако просто преценявате дали гръцка компания е подходяща за инвестиции, или не, оценката определението няма да окаже влияние на решението ви“, коментира той.

Russell Investments посочва, че независимо, че подобни прекласификации са рядкост, те наистина се случват, когато дадена страна престане да отговаря на критериите за настоящия си статут. „Ако имаме 3 години на сериозни икономически промени, оценката за дадена страна може да бъде променена“.

През последната година фондовият пазар в Атина е нараснал с 32%, но все още е с 81% под нивото си от октомври 2007 г.

„Методологията на Russell изисква развитите пазари като цяло да са най-малко рисковите и най-ефективните, докато развиващите се пазари да са прогресивно по-рискови и по-малко ефективни“, се посочва в изявление на фонда.

В понеделник тройката институционални инвеститори – Европейският съюз (ЕС), Европейската централна банка (ЕЦБ) и Международният валутен фонд (МВФ) - се върнаха в Гърция, за да оценят прогреса на страната по отношение на икономическите реформи. През 2013 г. Гърция трябва да приложи бюджетни съкращения в размер на 11 млрд. евро, за да получи допълнителна финансова подкрепа.

През настоящата година гръцката дългова тежест се очаква да достигне 179% от брутния вътрешен продукт (БВП) на страната.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 07:22 | 14.09.22 г.
fallback
Още от Европа виж още