fallback

Разнопосочен край на седмицата за европейските борси

Положителни икономически новини от САЩ компенсираха възможния по-силен спад

19:34 | 01.03.13 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор

Европейските борси приключиха седмицата с разнопосочни движения след ден, изпълнен с ралита в двете посоки, предаде DPA.

След по-оптимистичните данни за икономиката на САЩ индексите намалиха първоначално натрупаните загуби.  

Негативно се отрази и фактът, че двата фронта в спора за бюджета на САЩ се втвърдиха отново малко преди крайния срок за постигане на споразумение. Автоматичните съкращения на разходите за над 85 млрд. долара сега може да заплашат перспективите за растеж на САЩ и световната икономика.

САЩ няма да попаднат непосредствено в рецесия заради автоматичните съкращения на разходите, тъй като те ще подействат постепенно, а конюнктурата няма да бъде задушена, заяви експертът на Postbank Тило Хайдрих.

Инвеститорите също така са притеснени, че възстановяването на китайската икономика все още няма постоянна инерция. Индустрията в Китай е нараснала през февруари с най-бавния темп от пет месеца насам. Официалният индекс на мениджърските поръчки (PMI) – важен показател за индустриалната активност в страната - се е свил до 50,1 пункта през февруари от 50,4 пункта през януари. Стойности над 50 пункта отбелязват растеж.

Американското индустриално производство е изгубило част от импулса си през февруари, след като търсенето от чужбина намаля, но промишленото е нараснало с най-бързото си темпо за година, сочат резултатите от проучване на бизнес активността, извършено от базирания в Лондон институт Markit. Индексът на бизнес активността в индустриалното производство се е понижил до 54,3 пункта през миналия месец спрямо предварителните данни от 55,2 пункта и отчетените през януари 55,8 пункта. Показател над 50 все пак сочи разширяване на бизнес активността.

Други изненадващо позитивни новини обаче ограничиха спада. Потребителските разходи в САЩ са нараснали през януари, след като американците са харчили повече за комунални услуги, сочат данни на американското търговско министерство. Те са отчели ръст от 0,2% през първия месец на годината, което съвпада с очакванията на анализаторите. Ръстът за декември е ревизиран до 0,1%, а предварителната оценка беше за 0,2%.

В Лондон Fin.-Times нарасна със 17,79 пункта до 6378,60 пункта, а в Цюрих SMI нарасна леко с 8,32% до 7601,99 пункта. В Париж обаче CAC-40 падна с 23,09 пункта до 3699,91 пункта, а във Франкфурт DAX падна с 33,54 пункта (0,43%) до 7708,16 пункта.

Във Франкфурт акциите на Deutsche Bank пострадаха заради негативен доклад на Goldman Sachs и загубиха 4,33 на сто. Вторият най-голям губещ бе ThyssenKrupp, чиито кации спаднаха с 2,95 на сто. Причината е, че индустриалният концерн отново е проверяван за нарушения от прокуратурата.  

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 22:18 | 02.09.22 г.
fallback