fallback

Deutsche Bank: ЕС трябва да намери път за смекчаване на строгите икономии

ЕС трябва да се отнесе сериозно към въстанието на избирателите в Италия и да преразгледа икономическата и социалната политика, коментира анализатор

20:33 | 27.02.13 г.

Неапол. Снимка: Ройтерс

На парламентарните избори в Италия бе наблюдавано "въстание на избирателите", отхвърлящи политиката на строги икономии, която доведе страната до сериозен икономически спад, коментира Джим Рид, анализатор на Deutsche Bank, цитиран от ИТАР-ТАСС.

"ЕС трябва да се отнесе сериозно към въстанието на избирателите в Италия и да преразгледа икономическата и социалната политика. Ако ЕС иска да запази еврото, то Брюксел трябва да намери начин да смекчи курса на строги икономии и същевременно да даде възможност на Европейската централна банка (ЕЦБ) да увеличи кредитирането без каквито и да било условия", посочва анализаторът.

„Тази задача обаче не е проста“, допълва той.

Играчите на пазарите сега са обезпокоени от опасността Италия да навлезе в продължителен период на политическа нестабилност, което може да доведе до спад на доверието в италианската икономика и да попречи на възстановяването й, отбелязва Рид.

Водещи рейтингови агенции пък днес публикуваха изявления, според които резултатите от изборите в Италия сами по себе си не са основание за промяна на кредитния й рейтинг.

Все пак изборите показаха, че "има значителни рискове при провеждането на структурни и данъчни реформи в Италия", отбелязва Standard&Poor's.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 08:13 | 08.09.22 г.
fallback
Още от Европа виж още