fallback

Пазарите в Европа се възстановиха от изборната драма в Италия

Реакцията на изборите в Италия беше малко прекомерна, коментира анализатор

19:40 | 27.02.13 г.

Фондовата борса във Франкфурт. Снимка: Ройтерс

Европейските индекси спечелиха позиции в сряда, ден след като приключилите с противоречив резултат парламентарни избори в Италия предизвикаха разпродажби и съживиха страховете от политическа нестабилност в еврозоната, съобщава MarketWatch.

Stoxx Europe 600 се повиши с 0,9% до 287 пункта, след като във вторник се раздели с 1,3%.

„Вчера беше денят след изборите в Италия и пазарите трябваше да осмислят резултатите. Като се има предвид волатилността от последните няколко дни днес очаквано сесията беше по-спокойна“, казва Питър Диксън, стратег на Commerzbank в Лондон.

„Според мен сред инвестиционната общност имаше усещане, че изборите в Италия ще се окажат ключови за посоката на пазара. Аз не споделям това мнение и си мисля, че реакцията вчера беше малко прекалена“, допълва той.

Вчера индексите в Милано изгубиха близо 5% поради опасения, че политическата криза в страната вероятно ще продължи. Евентуално слабо правителство в Рим вероятно няма да е в състояние да проведе необходимите реформи и да понижи неустойчивата тежест на италианския дълг.

Днес финансовото министерство в Рим продаде 5 и 10 годишни облигации за 6,5 млрд. евро. Доходността по 10-годишните ДЦК достигна 4,83%. Анализаторите се опасяваха, че доходността по 10-годишните италиански облигации ще надхвърли 5%.

Също днес председателят на Федералния резерв (Фед) Бен Бернанке защити програмата за вливане на ликвидност на своята институция. Бернанке изтъкна, че ползите от изкупуването на облигации са очевидни при сегашните икономически условия, както и че рисковете могат да бъдат контролирани.

Също днес правителството във Вашингтон съобщи, че общият брой на поръчките за стоки с дълготрайна употреба се е понижил с 5,2%. Без поръчките в транспорта (включително на пътнически и военни самолети) обаче, поръчките на стоки с годност над 3 години са нараснали с 1,9%. 

CAC 40 в Париж спечели 1,92% до 3691 пункта. Акциите на European Aeronautic Defence & Space Co. скочиха с над 6,5%, след като компанията обяви двуцифрен ръст на печалбата си за 2012 г. поради по-силните продажби на Airbus.

DAX 30 във Франкфурт нарасна с 1,04% до 7676 пункта.

FTSE 100 в Лондон се повиши с 0,88% до 6326 пункта.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 17:53 | 12.09.22 г.
fallback