fallback

Консерваторът Никос Анастасиадис спечели изборите в Кипър

Приоритетна задача на новия президент е договарянето на спасителна помощ за страната

11:34 | 25.02.13 г.
Автор - снимка
Редактор

Консерваторът Никос Анастасиадис спечели втория тур на президентските избори в Кипър с близо 58% от гласовете на избирателите, съобщи The New York Times.

Опонентът му Ставрос Малос от комунистическата партия събра 42 на сто от гласовете.

По думите на Анастасиадис „гражданите на Кипър гласуваха за стабилността, обединението, доверието и промяната“. Той заяви готовността си максимално бързо да започне работа с европейските партньори на страната, за да я „измъкне от кризата“.

„Искаме Европа да бъде на наша страна. „Ние ще бъдем абсолютно последователни и ще спазим обещанията си. Кипър принадлежи на Европа“, коментира новият президент на страната, цитиран от Ройтерс.

Новият президент на Кипър трябва да продължи преговорите с Европейската комисия (ЕК), Европейската централна банка (ЕЦБ) и Международния валутен фонд (МВФ), които трябва да отпуснат спасителна помощ на страната.

Една от най-непосредствените му задачи е назначаването на финансов министър, който да спечели уважението на кредиторите. Фаворит за поста е Михалис Сарис, който вече има опит с управлението на финансите на страната.

Още през ноември миналата година Кипър подписа меморандум за сътрудничество с „тройката“ кредитори, според който страната трябваше да започне да прилага мерки за бюджетни икономии. Финансовите министри на държавите от еврозоната обаче решиха да изчакат резултатите от изборите, преди да вземат окончателно решение за спасителното финансиране.

Като цяло за страната избирателната активност на президентските избори беше на ниско ниво, което отразява песимизмът и апатията на гражданите на Кипър, особено на по-младите, посочва изданието.

Спасяването на Кипър се усложни значително заради силната германска опозиция, която се опасява, че банките на острова са център за пране на пари на руски олигарси. Повечето анализатори обаче очакват, че в крайна сметка ще се стигне до сделка, тъй като цената за спасителния пакет е по-ниска, отколкото нарастващото социално напрежение.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 23:53 | 07.09.22 г.
fallback
Още от Европа виж още