fallback

Европейските акции отстъпиха от триседмичния връх

Разпродажби на основните пазари заради орязаните плащания към акционери

19:21 | 20.02.13 г.

Европейските акции отстъпиха в днешната сесия от достигнатия триседмичния връх, след като редица компании, сред които Deutsche Lufthansa AG и RSA Insurance Group Plc, орязаха плащанията към акционерите, предаде Bloomberg.

Общоевропейският Europe Stoxx 600 регистрира понижение от 0,3% до 289 пункта, след като вчера достигна до най-високо ниво от 29 януари, при ниски обеми. От началото на годината индексът е добавил 3,4%, след като демократи и републиканци в САЩ постигнаха частично бюджетно споразумение.

В края на днешната сесия в Германия DAX 30 се понижи с 0,3% до 7 729 пункта, във Великобритания FTSE 100 се повиши с 0,25% до 6 395 пункта, а във Франция CAC 40 отписа 0,69% до 3 710 пункта.

Очаква се Федералният резерв на САЩ да публикува протоколите от заседанието на 29 и 30 януари. Тогава американската централна банка потвърди ангажимента си да продължи да изкупува облигации, за да подкрепя растежа.

Данните на американското търговско министерство сочат, че през януари жилищното строителство в САЩ е отстъпило от четиригодишния връх, който достигна в края на миналата година.

Акциите на Lufthansa изтриха почти 6 на сто в днешната търговия, след като авиокомпанията обяви, че няма да изплаща дивидент за 2012 г. Решението беше в съответствие с очакванията на анализаторите, но предизвика разпродажбата на акции.

Лотовете на RSA Insurance поевтиняха с 15 на сто, след като компанията занижи дивидента си за втората половина на 2012 г. заради наводненията във Великобритания и земетресенията в Италия, които са виновниците за масираните отписвания на дружеството.

Royal KPN NV отписа над 9 на сто от пазарната капитализация до 11-годишно дъно, след като America Movil SAB се съгласи да не увеличава дела си в компанията над 30%.

Акциите на Credit Agricole поскъпнаха с близо 5 на сто, след като банката съобщи, че планира да намали разходите с 650 млн. евро до 2016 г.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 12:49 | 20.08.22 г.
fallback
Още от Европа виж още