fallback

Национална стачка парализира Гърция

Двата основни синдиката в Гърция планират да парализират страната за 24 часа заради бюджетните икономии

11:18 | 20.02.13 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор

Атина, 14 февруари 2013. Снимка: Ройтерс

Гърците няма да отидат на работа в сряда в знак на протест срещу мерките за бюджетни икономии, налагани в страната от международните кредитори, съобщава Ройтерс.

Няма да функционира публичният транспорт и училищата, а в болниците ще остане дежурен персонал само за спешна помощ.

Двата основни синдиката в Гърция планират да парализират страната за 24 часа заради бюджетните икономии, които според тях единствено задълбочават мизерията на фона на най-дълбоката депресия в страната от Втората световна война насам.

От края на 2009 г., от както се разрази дълговата криза в страната, профсъюзите, които представляват около 2,5 млн. служители, провеждат систематични стачни действия.

„Стачката е нашият отговор на неадекватната политика, която изцежда живота от работниците, обрича обществото на мизерия, а страната на рецесия и криза“, се посочва в изявление на GSEE, синдикатът на заетите в частния сектор, който организира протестите заедно с ADEDY, организацията на работещите в публичния сектор.

„Нашата борба ще продължи дотогава, докато тези политики не бъдат отменени“, се посочва още в изявлението на синдикатите.

Осем месечната коалиция на премиера Андонис Самарас полага усилия да покаже, че прилага реформите, които обеща на Европейския съюз (ЕС) и Международния валутен фонд (МВФ), предоставили на страната над 200 млрд. евро.

Правителството възприе твърд подход спрямо стачкуващите работници, гласувайки извънредни законодателни мерки на два пъти от началото на годината. Така моряците и служителите в метрото на Атина бяха принудени да се върнат на работа след продължили седмица протести, парализирали публичния транспорт в столицата и предизвикали недостиг на хранителни продукти на някои острови.

Все пак Самарас се поддаде на натиска, обявявайки в понеделник, че няма да уволни близо 1900 служители в публичния сектор, които бяха набелязани за съкращаване.

Гърците протестират заради рекордно високата безработица и ширещата се нищета.

Еднодневната визита на френския президент Франсоа Оланд в Атина във вторник почти не беше отразена в гръцките медии, тъй като повечето журналисти в страната също стачкуват.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 05:02 | 19.08.22 г.
fallback
Още от Европа виж още