fallback

Борсите в Европа започнаха седмицата с понижения

Ликвидността остана ниска заради почивния ден в САЩ и липсата на новини

19:47 | 18.02.13 г.
Автор - снимка
Създател

Първата борсова сесия за седмицата на борсите в Европа премина при преобладаващо песимистични настроения. Като цяло ликвидността остана ниска с оглед почивния ден в САЩ и отсъствието на някакви съществени икономически и корпоративни новини.

Регионалният индекс Stoxx Europe 600 се понижи с 0,2 на сто до 287 пункта. Така показателят записа трета поредна сесия на спад.

„Днес беше ден без съществени събития и без особена активност”, коментира Джон Редууд от Evercore Pan-Asset за MarketWatch. „Получихме някои сигнали, че Германия вероятно ще избегне рецесията, което може да се приеме за добра новина. Силна Германия ще помогне за възстановяването и на останалите европейски страни”, обяснява той.

Силен спад от близо 6 на сто днес записаха акциите на пивоварната компания Carlsberg. Причина за това стана разочароващ отчет за последното тримесечие.

Основният индекс на борсата в Лондон FTSE 100 отстъпи с 0,2 на сто днес до 6 318 пункта. На показателя надежа отстъплението на представителите на добивния сектор, които днес се оказаха под натиск. Акциите на Anglo American изгубиха 2,8 на сто, а тези на Antofagasta – 1,3 на сто.

Минимален тъст от 0,2 на сто днес записа водещият френски индекс САС 40, който се повиши до 3 667 пункта. В Германия пък DAX се повиши с 0,5 на сто до 7 629 пункта.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 05:15 | 26.08.22 г.
fallback
Още от Европа виж още