fallback

Индексите в Европа отново се върнаха към ръст

Пазарите остават сравнително пасивни в очакване на срещата на Г-20

19:31 | 12.02.13 г. 2
Автор - снимка
Създател

Борсите в Европа заличиха загубите от понеделник в днешната сесия. Според анализатори пазарните участници вече насочват вниманието си към предстоящата в края на седмицата среща на Г-20, като избягват някакви по-мащабни действия, пише MarketWatch.

Днес регионалният индекс Stoxx Europe 600 се повиши с 0,5 на сто до 287,97 пункта. Така почти бе наваксана загубата от 0,6 на сто, записана в понеделник.

„Не виждаме много действие с оглед предстоящата среща на Г-20. Хората не искат да заемат големи позиции преди нея и искат да видят какво ще бъде казано за валутните обезценки“, коментира за медията Джон Редууд от Evercore Pan-Asset.

През последните месеци пазарните наблюдатели са насочили вниманието си към това, дали валутната война може да изплаши пазара. Причина за подобен сценарий може да стане изключително агресивната политика за обезценка на някои валути.

На корпоративно ниво днес големи загуби отчетоха производителя на гуми Michelin (-4,3%), както и най-голямата италианска компания за производство на оръжия и авиотехника Finmeccanica (-7,3%).

В обратната позиция се оказа британският банков гигант Barclays, след като акциите му поскъпнаха с 8,4 на сто днес. Причина стана план за съкращаване на разходи, който да спести 1,7 млрд. лири на финансовата институция.

Днес ръководителят на Европейската централна банка Марио Драги бе в Мадрид, където участва в заседание на парламента, което обаче бе закрито за журналисти. След заседанието Драги се изказа положително за начина, по който Испания се бори с рецесията и отхвърли твърдението, че се водят валутни войни.

Основният индекс на борсата в Мадрид IBEX 35 се повиши с 1,9 на сто до 8 235 пункта. Във Франция САС 40 добави 1 на сто до 3 687 пункта, а в Германия DAX се повиши с 0,35 на сто до 7 660 пункта.

На Острова пък FTSE 100 повиши стойността си с 1 на сто до 6 338 пункта.

Като цяло пазарната активност от началото на седмицата е ниска, тъй като повечето пазари в Азия са затворени заради посрещането на новата година по лунния календар.  

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 19:24 | 03.09.22 г.
fallback
Още от Европа виж още