fallback

Възможна ли е 30-часова работна седмица в Германия?

Тя ще помогне за понижаване на безработицата, повишаване на производителността на труда и ще оправдае пълното заплащане, твърдят учени и политици

16:54 | 11.02.13 г. 11

Група от 100 германски учени, профсъюзни дейци и политици призовава за 30-часова работна седмица при пълно заплащане, съобщи германският ежедневник Tageszeitung, цитиран от Ройтерс.

Основният аргумент на обединените зад тезата е, че по-късата работна седмица е най-добрият начин за справяне с увеличаващата се безработица.

Нивото на безработица в страната, което достигна 7,4% през януари по данни на федералната статистическа служба, остава обаче доста под отчетените в Испания 26%.

В отворено писмо, публикувано днес и цитирано от германското издание, от групата изтъкват, че намаляването на работните часове може да помогне на германските работници.

Според техния план, разработен от политици от лявото политическо пространство, философи и учени, 30-часовата работна седмица може да бъде въведена постепенно в рамките на няколко години. Тя би подобрила забележимо производителността, твърдят те, което на свой ред ще помогне на работодателите да плащат пълни заплати.

„Имаме нужда от цялостен социален проект за намаляване на работните часове. Това повече не може да бъде просто въпрос на политиката на колективно договаряне“, цитира германското издание Хайн-Йозеф Бонтруп, професор по търговско право във Вестфалския университет и един от основните радетели за промяната.

По думите на Бонтруп профсъюзни лидери твърдят, че работниците не желаят по-къса работна седмица, защото се опасяват, че тя ще доведе до понижаване на заплащането и по-високо натоварване.

Той обаче отбелязва, че подобно мнение е следствие от липсата на елементарно разбиране. „Дори някои профсъюзни лидери не разбират неща, научавани през първия семестър от обучението по икономика“, цитира професора Tageszeitung.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 11:27 | 13.09.22 г.
fallback
Още от Европа виж още