fallback

Barclays прекратява консултациите за избягване на данъци

Британската банка се очаква да съкрати 2 хил. работни места в инвестиционното банкиране, съобщава ВВС

10:51 | 11.02.13 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор

Barclays ще затвори спорна част от своя бизнес, която помагаше на клиентите й да избяват данъци, разкрива ВВС. В своя апогей този бизнес носеше на банката по-голямата част от приходите й от инвестиционно банкиране. Очаква се утре британската банка да обяви, заедно с годишните си резултати, въпросните съкращения, като част от мащабна стратегическа промяна. Преструктурирането на банката, предприето от главния изпълнителен директор Антъни Дженкинс, вероятно ще доведе до елиминирането на 2 хил. работни места в инвестиционното банкиране.

Дженкинс се опитва да акцентира върху бизнес етиката, откакто пое поста от Боб Даймънд, който се оттегли миналия юли след скандала с Libor. Barclays бе глобена с 290 млн. паунда заради скандала с манипулирането на лондонските междубанкови лихвени проценти, като задели и близо 3,5 млрд. паунда провизии, свързани с продадени от банката гаранции и лихвени инвестиционни продукти.

"Има области, които разчитат на сложни процедури, където транзакциите бяха извършвани основно с цел данъчни облекчения. Макар че това не е незаконно, продължаването на тези практики е несъвместимо с нашите цели. Повече няма да се ангажираме с такива дейности", се очаква да заяви Дженкинс във вторник. Barclays ще продължи да предоставя единствено общи данъчни консултации.

През миналата седмица Лорд Лоусън, член на парламентарната банкова комисия и бивш финансов министър, обвини Barclays, че е въвлечена в избягване на данъци в „промишлени размери“.

Утре се очаква банката да оповести и размера на бонусите за служителите си. По-рано този месец Дженкинс се отказа от своя бонус за 2012 г. на стойност 1 млн. паунда, изтъквайки трудната за банката година, като предупреди, че бонусите на другите ръководители също могат да бъдат намалени.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 08:06 | 03.09.22 г.
fallback