fallback

Френската икономика ще избегне рецесията

Прогнозите говорят за умерен ръст на индустриалната активност в страната през февруари, съобщи централната банка в Париж

17:54 | 08.02.13 г.

Френският президент Франсоа Оланд. Снимка: Ройтерс

Френската икономика ще избегне рецесията през 2013 г., посочва се в изявление на централната банка в Париж, съобщава BBC.

Банката очаква растеж от 0,1% през първите 3 месеца на 2013 г. - прогноза, която е по-оптимистична от тази на много анализатори, които са обезкуражени от последните макроикономически данни за страната.

Технически рецесията се дефинира като две последователни тримесечия на икономически спад.

„Прогнозите говорят за умерен ръст на индустриалната активност в страната през февруари“, пише в месечния доклад на банката.

Институцията допълва, че показателят, проследяващ бизнес доверието в индустриалния сектор, се е повишил до най-високата стойност от година.

Прогнозите на много икономисти обаче са доста по-песимистични, отчасти защото данните за производството през януари претърпяха най-резкия спад от март 2009 г.

Предварителни данни за френския растеж се очакват на 14 февруари. Правителството в Париж прогнозира, че през 2013 г. икономиката на страната ще нарасне с 0,8%.

Френският президент Франсоа Оланд се опитва да повиши конкурентоспособността на страната. Неотдавна той призова за по-голяма стабилност на валутния курс, предупреждавайки, че „френската икономика може да бъде унищожена от поскъпването на еврото“.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 06:21 | 30.08.22 г.
fallback