fallback

ЕЦБ склонила да преструктурира заема за банковия сектор в Ирландия?

Правителството в Дъблин прие спешно законодателство за ликвидацията на Anglo Irish Bank

16:02 | 07.02.13 г.

Европейската централна банка (ЕЦБ) се е съгласила да облекчи дълговото бреме на Ирландия и да преструктурира заема за банковия сектор на страната, предаде Ройтерс, като се позова на запознати анонимни източници.

Постигнатото споразумение ще бъде изпратено на ирландското правителство за одобрение, допълва източникът на информационната агенция.

Дъблин се бори вече месеци наред за постигането на сделка с ЕЦБ за удължаването на срока за изплащане на заема, с което ще се облекчат публичните финанси на страната, както и ще се спазят сроковете за излизането й от спасителната програма на еврозоната. Управляващата коалиция получи и подкрепата на Международния валутен фонд (МВФ).

Правителството в Дъблин получи заем за спасяването на банките в страната чрез собствената си централна банка, която е част от евросистемата. Средствата се ползваха като обезпечение срещу ликвидност за Anglo Irish Bank и Irish Nationwide Building Society, които се обединиха като последствие от кризата в Ирландия в Irish Bank Resolution Corp (IBRC).

Високата цена на този кредит се превърна в централна тема в страната, като всяко споменаване на спасената Anglo Irish Bank предизвиква силно обществено недоволство.

Премиерът на Ирландия Енда Кени заложи на карта репутацията на цялата администрация, тъй като включи предоговарянето на скъпия заем в предизборната си програма. Пред депутатите от долната камара на парламента обаче той е коментирал, че вече е затворена една „тъжна и трагична глава от историята на страната“.

Anglo Irish колабира след спукването на имотния балон в Ирландия и настъпилата световна криза. Заради проблемите на банковата система страната натрупа огромни дългове, които я принудиха да предприеме тежки бюджетни икономии и спасителна помощ от европейските й партньори.

Междувременно правителството на Ирландия успя да прокара в парламента след инфарктно заседание нова законова рамка, която ще спомогне за ликвидацията на Anglo Irish Bank. Служителите вече са уведомени официално за решението, а KPMG ще наблюдава и консултира процеса.

Предстои активите на Anglo Irish да бъдат трансферирани към National Asset Management Agency – т. нар. „лоша банка“ на Ирландия, която беше основана с цел да „прочисти“ балансите на финансовите институции от проблемните активи.

Финансовият министър на Ирландия съобщи още, че страната успешно е преминала редовната инспекция на „тройката“ - ЕЦБ, Европейскат акомисия (ЕК) и МВФ. Според инспекторите страната се придържа към заложените в спасителната програма цели и не подценява предизвикателствата, които трябва да посрещне.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 13:50 | 13.09.22 г.
fallback
Още от Европа виж още