fallback

Еврочиновниците стачкуват срещу плановете за орязване на заплатите

Според публикация в Die Welt някои от бюрократите взимат по-висока месечна заплата от канцлера на Германия Ангела Меркел

15:08 | 05.02.13 г. 9

Европейските чиновници провеждат стачка срещу предстоящото съкращаване на заплатите им два дни преди срещата на лидерите на държавите от Европейския съюз (ЕС), на която се очаква отново да бъде обсъден бюджета за периода 2014-2020 г., съобщи онлайн изданието euobserver.com.

Синдикалистът Саймън Коутс съобщи, че административните сгради на евроинституциите в Брюксел са почти празни. Очаква се към протеста да се присъединят и еврослужителите от Люксембург.

За по-големи съкращения на заплатите на еврочиновниците настоява групата на най-големите държави-донори в бюджета на ЕС - Германия, Холандия и Великобритания. Синдикатите обаче настояват, че ако това се случи, институциите няма да могат да изпълняват нормално своите задачи.

„Целта е да се изпрати ясен сигнал към правителствените ръководители, че зад цифрите, които те биха могли да договорят в края на седмицата, стоят истински хора, които работят тук“, коментира Коутс.

Германският вестник Die Welt обаче излезе наскоро с публикация, в която се посочва, че някои еврочиновници получават над 18 хил. евро месечна заплата. Това е повече от заплатата на германския канцлер Ангела Меркел, която взима малко над 16 хил. евро на месец.

Публикацията предизвика отговор на Европейската комисия, в който се посочва, че ако се сложат бонусите, Меркел всъщност получава над 25 хил. евро на месец. „Нито един служител на комисията не получава повече от канцлера Меркел, дори с бонусите“, коментира говорител на институцията, като допълни, че евроинституциите са напълно прозрачни, дори що се отнася до заплащането.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 10:14 | 02.09.22 г.
fallback