fallback

UBS обяви загуба от 2,5 млрд. франка

Преструктурирането на концерна и скандала с Libor са причина за слабия резултат

13:42 | 05.02.13 г.
Автор - снимка
Създател

Разследването на скандала около манипулирането на Libor доведе до уволнението на 18 банкери от UBS. Швейцарската банка бе принудена също така да плати и глоба в размер на 1,5 млрд. долара. Всичко това се отрази на годишните финансови резултати на кредитната институция.

Въвличането ѝ в скандала и разходите за „обезлесяването“ на инвестиционното банкиране на UBS вкараха финансовата институция в червената зона за първи път от началото на финансовата криза. Най-голямата швейцарска банка отчете годишна нетна загуба от 2,5 млрд. швейцарски франка (2 милиарда евро).

Само за четвъртото тримесечие на 2012 година банката е на чиста загуба от 1,9 милиарда франка (малко над 1,5 млрд. евро) заради съдебните процеси и преструктурирането след поредицата от скандали, предава Ройтерс.

В същото време капиталовата адекватност нараства от 9,3% в края на септември до 9,8% и така банката почти е изпълнила капиталовите изисквания по споразумението Basel III, които трябва да бъдат удовлетворени през 2019 г. Дивидентът ще се увеличи с 50 на сто до 0,15 швейцарски франка за акция.

Загубата не изненада експертите, които очакваха дори по-лош резултат. Самата банка обяви преди Коледа, че очаква загуба за четвъртото тримесечие в размер на 2,5 млрд. франка. През 2011 година UBS бе на печалба от 4,1 милиарда франка.

Най-голямата част от годишната загуба очаквано е реализирана през четвъртото тримесечие. През декември на банковия гигант бе наложена рекордна глоба от 1,5 милиарда долара от американските и британските регулатори заради скандала с Libor, в който бяха замесени и други водещи банки. До последно се смяташе, че UBS преговаря за глоба в размер на 1 млрд. долара, като тази сума урежда претенциите само на регулаторните органи.

През миналата година банката представи планове да свие бизнеса си с инвестиционното банкиране и да закрие още 10 хил. работни места, което също спомогна за негативния финансов резултат.

Макар да се притесняват от удара по реномето на банката, мениджърите на UBS се надяват, че чрез разрешаването на проблема с обвиненията в манипулации ще могат най-малкото отчасти да затворят трудна глава в историята ѝ, твърдят източници, запознати със стратегията на банката.

През 2011 г. неин трейдър ѝ нанесе загуби за около 2,3 млрд. долара, което доведе до спешно оттегляне на главния изпълнителен директор на банката. Оттогава кредитната институция направи болезнени съкращения, като наскоро обяви, че ще уволни около 10 хил. служители и ще закрие голяма част от инвестиционното си звено.

Скандалът около Libor е подплашил през последните месеци богатите клиенти, които са вкарали по-малко свеж капитал в банката. Нетният обем на новопривлечените суми в подразделението Wealth Management се понижава през последното тримесечие до 2,4 млрд. франка спрямо 7,7 млрд. франка през предходните три месеца. Печалбата на подразделението спада драстично до 398 млрд. франка.

В Wealth Management Americas, което е отделно дружество на банката, новите парични постъпления са били едва 8,8 млрд. долара – двойно по-ниски отколкото преди година. Новопривлечени средства са дошли преди всичко от Азия и други възникващи пазари. За сметка на това богати клиенти от Европа са оттеглили пари, а в края на тримесечието тази тенденция се е засилила.

В инвестиционното банкиране печалбата преди данъци се понижава до 557 млн. франка спрямо 2,86 млрд. франка през третото тримесечие.

Същевременно банката обяви, че планира да намали бъдещите лихвени плащания, като изкупи обратно собствени облигации за близо 5 милиарда франка.

Главният изпълнителен директор на банката Серджо Ермоти не пожела да даде прогноза за развитието на бизнеса. „През миналата година постигнахме значителни успехи в изпълнението на нашата стратегия и стартираме  2013 г. от силна позиция“, обясни той.

В същото време банката предупреди, че бъдещата дейност зависи от дълговата криза в еврозоната, ситуацията с европейската банкова система и бюджетните преговори в САЩ.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 06:25 | 11.09.22 г.
fallback
Още от Европа виж още