fallback

Лидерите на ЕС правят нов опит за бюджетна сделка

Дипломати и длъжностни лица от ЕС изразяват увереност, че тази седмица ще се стигне до компромис

17:30 | 04.02.13 г.
Автор - снимка
Редактор

Тази седмица лидерите на Европейския съюз (ЕС) отново ще се впуснат във финалния кръг преговори за сключването на бюджетна сделка, съобщава FT.

Бюджетът за периода 2014-2020 г. е включен в дневния ред на президента на Европейския съвет Херман ван Ромпой, след като предишният опит за дискусия през ноември завърши неуспешно, отбелязва изданието.

Ключовият въпрос е доколко Франция и Италия ще се противопоставят на Великобритания, която иска разходите за програмния период да бъдат намалени с още 30 млрд. евро. Предложението на ван Ромпой е разходите на ЕС до 2020 г. да са в размер на 973 млрд. евро, като не се включват извънбюджетните пера.

Дипломати и длъжностни лица от ЕС изразяват увереност, че тази седмица ще се стигне до компромис. Още един провал не само, че ще увреди доверието в Евросъюза, но вероятно ще доведе до прекъсвания в програмите на ЕС през следващата година, посочва изданието.

Дискусията дава възможност за постигането на компромис преди важни политически събития, каквито са например изборите в Италия и Германия. В тази връзка германският канцлер Ангела Меркел също се активизира в посока н апостигането на споразумение.

„Хората разбират, че ако не се стигне до сделка, ще трябва да минат няколко месеца, преди отново да се върнем на въпроса, а това ще има тежки последствия“, коментира дипломат, пожелал анонимност.

Франция и Италия настояват за допълнителни средства за земеделски субсидии и развитие на селските райони, за да приемат искането на Великобритания за намаляване на разходите. Дания, един от най-големите донори на средства, пък заплаши да наложи вето на споразумението, ако не получи определени отстъпки.

По-бедните държави-членки на ЕС от Централна и Източна Европа, като Унгария и Словения, изразиха дълбокото си недоволство от разпределението на кохезионните фондове, които образуват второто по големина перо от разходите на ЕС.

Има притеснения, че Европейският парламент също може да осуети евентуалното споразумение. Председателят на Европарламента Мартин Шулц вече предупреди, че колкото повече се намалява бюджетът, толкова по-голям е рискът евродепутатите да му се противопоставят. И накрая, остава несигурността около позицията на британския премиер Дейвид Камерън.

Много вероятно е да бъдат орязани средствата за дейности, за които се смяташе, че могат да генерират икономически растеж, каквито са научната и развойната дейност, тъй като всяка държава има различни приоритети.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 03:19 | 04.09.22 г.
fallback
Още от Европа виж още