IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Добрев уведомил ЕК за намерението ни да изграждаме нова мощност в Козлодуй

Изпълнението на проекта за VII блок е на етап предпроектни проучвания, съобщи изпълнителният директор на проектната компания "АЕЦ "Козлодуй"- Нови мощности"

14:45 | 02.02.13 г. 17
<p>
	АЕЦ &quot;Козлодуй&quot;. <em>Снимка: Архив Ройтерс</em></p>

АЕЦ "Козлодуй". Снимка: Архив Ройтерс

Европейската комисия е уведомена с писмо от министъра на енергетиката, икономиката и туризма Делян Добрев за намеренията на България да изгражда нова ядрена мощност в АЕЦ "Козлодуй", съобщи Любен Маринов, изпълнителен директор на проектната компания "АЕЦ "Козлодуй"- Нови мощности", цитиран от БТА.

Ръководствата на АЕЦ "Козлодуй" и нейната дъщерна компания представиха вчера резултатите от дейността си за 2012 г. на годишна среща с медиите. В срещата участваха още евродепутатът и член на Съвета на директорите на АЕЦ "Козлодуй" Владимир Уручев, изпълнителният директор на дружеството Валентин Николов, неговите заместници Александър Николов и Мария Илиева и експерти.

Маринов уточни, че Добрев е предприел действията през ранната есен на 2012 г. след доклад на компанията, съгласувано с нейния собственик АЕЦ "Козлодуй" и внесен в министерството на икономиката, енергетиката и туризма. Въпреки твърде ранния етап, на който се намира развитието на проекта за изграждане на VII блок, решихме, че е необходимо да уведомим ЕК като отговорен член на Европейския съюз, добави Маринов.

Той разясни задължението на страната ни по договора "Евроатом", според който трябва да уведомим ЕК за намерението си да изграждаме нова ядрена мощност. Комисията взема мнение и изразява становище по намерението, което не е задължително за страната, дори да е отрицателно, посочи изпълнителният директор на проектната компания.

Единственият законен орган, който може да издаде или не издаде разрешение за изграждане на VII блок, е Агенцията за ядрено регулиране /АЯР/, подчерта Любен Маринов.

В момента изпълнението на проекта за VII блок е на етап предпроектни проучвания, посочи той. Възложено е изготвянето на технико-икономически анализ, който да обоснове необходимостта от изграждане на нова ядрена мощност в българската атомна централа и даде основания на правителство за вземане на окончателно решение.

Сключени са договори за проучване и обосноваване избора на площадка за новия блок, както и за оценка на въздействието върху околната среда, включително в трасграничния район и върху защитените територии в близост. Общо за работата по предпроектните проучвания ще бъдат дадени приблизително 7 млн. лева, които със задължителните държавни такси за разрешения могат да достигнат 8 милиона лева, отбеляза Маринов.

На въпрос за цената на изграждането на VII блок Владимир Уручев коментира, че е трудно да се посочи точна цифра, защото има базисна цена на реактора, както и крайна цена на построеното и пуснато в действие с всички необходими съоръжения. В момента базисната цена е около 2 млрд. евро за 1 000 мегавата, но тъй като нов реактор в страната ще бъде изграден във второто десетилетие на века, тя може да достигне 3 млрд. евро заради повишаване цените на изходните суровини, добави той.

Според Александър Николов VII блок в АЕЦ "Козлодуй" би струвал поне с 1 млрд. евро по-малко от крайната цена на ядрена мощност, построена на всяко друго място в страната.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 00:56 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

4
rate up comment 7 rate down comment 4
rumen221
преди 11 години
Патологичти лъжци...," - На въпрос за цената на изграждането на VII блок Владимир Уручев коментира, че е трудно да се посочи точна цифра, защото има базисна цена на реактора, както и крайна цена на построеното и пуснато в действие с всички необходими съоръжения. В момента базисната цена е около 2 млрд. евро за 1 000 мегавата..."- А ДО ВЧЕРА ЛЪГАХА, ЧЕ СТРУВАТ ПО 10 МИЛИАРДА...!!!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 3 rate down comment 7
Melani2
преди 11 години
ДОБРА НОВИНА,очакваме одобренето.За Добрев ще е голям актив/плюс.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 5 rate down comment 1
lubenmark
преди 11 години
Гузен негонен бяга.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 2 rate down comment 1
Jay Gould
преди 11 години
Няма пазар за българския ток, но можеше и може да има печалби http://borsi.blog.bg/***/2013/02/03/niama-pazar-za-bylgarskiia-tok-no-mojeshe-i-moje-da-ima-pech.1049214
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още