IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Добрев уведомил ЕК за намерението ни да изграждаме нова мощност в Козлодуй

Изпълнението на проекта за VII блок е на етап предпроектни проучвания, съобщи изпълнителният директор на проектната компания "АЕЦ "Козлодуй"- Нови мощности"

14:45 | 02.02.13 г. 17
<p>
	АЕЦ &quot;Козлодуй&quot;. <em>Снимка: Архив Ройтерс</em></p>

АЕЦ "Козлодуй". Снимка: Архив Ройтерс

Европейската комисия е уведомена с писмо от министъра на енергетиката, икономиката и туризма Делян Добрев за намеренията на България да изгражда нова ядрена мощност в АЕЦ "Козлодуй", съобщи Любен Маринов, изпълнителен директор на проектната компания "АЕЦ "Козлодуй"- Нови мощности", цитиран от БТА.

Ръководствата на АЕЦ "Козлодуй" и нейната дъщерна компания представиха вчера резултатите от дейността си за 2012 г. на годишна среща с медиите. В срещата участваха още евродепутатът и член на Съвета на директорите на АЕЦ "Козлодуй" Владимир Уручев, изпълнителният директор на дружеството Валентин Николов, неговите заместници Александър Николов и Мария Илиева и експерти.

Маринов уточни, че Добрев е предприел действията през ранната есен на 2012 г. след доклад на компанията, съгласувано с нейния собственик АЕЦ "Козлодуй" и внесен в министерството на икономиката, енергетиката и туризма. Въпреки твърде ранния етап, на който се намира развитието на проекта за изграждане на VII блок, решихме, че е необходимо да уведомим ЕК като отговорен член на Европейския съюз, добави Маринов.

Той разясни задължението на страната ни по договора "Евроатом", според който трябва да уведомим ЕК за намерението си да изграждаме нова ядрена мощност. Комисията взема мнение и изразява становище по намерението, което не е задължително за страната, дори да е отрицателно, посочи изпълнителният директор на проектната компания.

Единственият законен орган, който може да издаде или не издаде разрешение за изграждане на VII блок, е Агенцията за ядрено регулиране /АЯР/, подчерта Любен Маринов.

В момента изпълнението на проекта за VII блок е на етап предпроектни проучвания, посочи той. Възложено е изготвянето на технико-икономически анализ, който да обоснове необходимостта от изграждане на нова ядрена мощност в българската атомна централа и даде основания на правителство за вземане на окончателно решение.

Сключени са договори за проучване и обосноваване избора на площадка за новия блок, както и за оценка на въздействието върху околната среда, включително в трасграничния район и върху защитените територии в близост. Общо за работата по предпроектните проучвания ще бъдат дадени приблизително 7 млн. лева, които със задължителните държавни такси за разрешения могат да достигнат 8 милиона лева, отбеляза Маринов.

На въпрос за цената на изграждането на VII блок Владимир Уручев коментира, че е трудно да се посочи точна цифра, защото има базисна цена на реактора, както и крайна цена на построеното и пуснато в действие с всички необходими съоръжения. В момента базисната цена е около 2 млрд. евро за 1 000 мегавата, но тъй като нов реактор в страната ще бъде изграден във второто десетилетие на века, тя може да достигне 3 млрд. евро заради повишаване цените на изходните суровини, добави той.

Според Александър Николов VII блок в АЕЦ "Козлодуй" би струвал поне с 1 млрд. евро по-малко от крайната цена на ядрена мощност, построена на всяко друго място в страната.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 00:56 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

14
rate up comment 2 rate down comment 1
promanbg
преди 11 години
Ядрената енергетика е абсолчтно надежден и сигурен източник на електр... оп, на комисионни.Като не стана при руснаците, ще пробваме другаде : D
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
13
rate up comment 1 rate down comment 1
Mupo
преди 11 години
понеже всичко е за доброто на народа.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
12
rate up comment 3 rate down comment 1
Mupo
преди 11 години
Работата май е по - зле дори. За да се платят тези 837 милиона поне за част от тях са взети заеми, със съответните лихви. Сега вземахме нов заем с нови лихви за да покрием стария заем за който сме платили и лихвите. Сега ще продължим да плащаме новия заем и лихвите по него и то при положение че не е ясно дали ще ползваме за нещо активите от 43 милиона който през това време ще се топят. Издухани са над милиард евро и виновни няма понеже вси
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
11
rate up comment 4 rate down comment 5
albobo76
преди 11 години
"Браво" на правителството, успешно замени кон за кокошка. Кокошката пък не била кокошка а див фазан. Сега трябва да се помолим на горския (ЕК) да ни разреши да идем на лов в гората и да се помолим на Господ фазанът да падне. На правителството пожелавам "на слука", а на целокупния български народ пожелавам "Бог да му е на помощ" с такива лидери.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
10
rate up comment 3 rate down comment 1
data
преди 11 години
Bulgaria on-air :има два коректни отгогора на въпроса - Колко струва една АЕЦ ? 1. Не знам 2.Ще ви кажа след като я построим
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
9
rate up comment 2 rate down comment 2
STRAHO
преди 11 години
Само си представи цифрата за целия проект и колко от нея ще са за реални мегавати!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
8
rate up comment 2 rate down comment 5
STRAHO
преди 11 години
цитат "Според публикуваните справки до 31 декември 2011 г. по ядрения проект са фактурирани общо 837 810 224.26 евро. Това са нашите плащания за АЕЦ "Белене" моите, твоите, вашите. Безкрайно интересно е какво сме получили срещу това. Отговорът е гьол. Ни повече, ни по-малко. Срещу тези пари на площадката има капитализирани дълготрайни активи за едва 45 069 597.98 евро без ДДС. Забележете: платили сме 837 милиона евро, а наличностите в резултат от тези плащания възлизат на 45 милиона. Или повече от 18 пъти по-малко.Какво ли се е случило с останалите милиони? Ами да, правилно предполагате: изтекли са в нечии джобове. В правилните джобове, разбира се. В тези на енергийната мафия, открай време контролирана от остатъчните ДС-структури. И оттам в черните каси на столетницата." Как ти се струва? Колко мегавата са закупени с цитираните суми!?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
7
rate up comment 3 rate down comment 3
STRAHO
преди 11 години
Да ..и !? Това е само част,.... обща да речем, и за двата проекта. Една от многото формиращи крайната цена. Важен компонент в ценообразуването са също и цените на ......консултантските услуги например. :)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
6
rate up comment 1 rate down comment 2
rumen221
преди 11 години
В момента базисната цена е около 2 млрд. евро за 1 000 мегавата..."
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 2 rate down comment 2
STRAHO
преди 11 години
Къде е лъжата по конкретно?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още