fallback

Каталуния иска от Испания още 9 млрд. евро спасителна помощ

7,7 млрд. евро ще отидат за погасяване на част от падежиращия през годината дълг на областта на стойност 13,6 млрд. евро, а останалите - за свиване на дефицита

10:11 | 30.01.13 г. 1

Испанската област Каталуния е поискала от централното правителство на страната допълнителни 9 млрд. евро от спасителния фонд, съобщи ВВС. Средствата са в допълнение към поисканите от областта 5 млрд. евро през август миналата година.

Областта осигурява около 20% от брутния вътрешен продукт на Испания, но само през тази година я чакат плащания по дълга ѝ на стойност 13,6 млрд. евро. Регионалното правителство обяви, че 7,7 млрд. евро от поисканата помощ ще отидат за по това перо, а останалите – за изпълнението на целите за понижаване на бюджетния дефицит, зададени от централното правителство.

През миналата година Испания учреди фонд в помощ на ликвидността на отделните области, който трябваше да осигури средства на онези от тях, които не са в състояние да ги наберат от международните пазари. През настоящата година фондът разполага с 23 млрд. евро, предоставени от министерството на финансите, испански банки и националната лотария.

Каталунските лидери предприемат настоящите действия само месец, след като обещаха да свикат референдум за независимост от Испания. Те обвиняват испанското правителство за финансовите проблеми на областите, а икономическата криза допълнително подклажда националистическите настроения.

След изборите през ноември президентът на Каталуния Артур Мас сформира коалиция, подкрепяща независимостта на областта, а през декември се споразумя с коалиционните си партньори да насрочи референдум за независимост до 2014 г. Централното испанско правителство на премиера Мариано Рахой яростно се противопоставя на отделянето на Каталуния и твърди, че референдумът би бил противоконституционен.

Испания е сред най-тежко засегнатите страни от дълговата криза в еврозоната. Тя бе принудена да заема средства от пазарите при висока лихва вследствие на срива на пазара на имоти в страната, рецесията и високото ниво на безработица.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 10:04 | 13.09.22 г.
fallback
Още от Европа виж още