fallback

Гръцки фермери заплашват с блокади по пътища и граници

Ако фермерите не се разберат с управляващите, протест ще има, а мярката може да засегне и България

16:18 | 28.01.13 г. 2

Гръцките фермери са в стачна готовност и заплашват да блокират национални пътища, летища, пристанища и северните гранични пунктове. Това предаде гръцкото издание Greek Reporter.

Протестите са във връзка с нови данъци, които ще се окажат пагубни за бизнеса, коментират фермерите. Те се оплакват още и от скъпите горивата и ниските изкупни цени на продукцията.

Дали ще се стигне до блокада на пътната мрежа ще зависи изцяло от преговорите с представителите на правителството и властите.

Фермерите са поискали срещи с Алексис Ципрас, лидер на най-голямата опозиционна партия  „Сириза“, с Евангелос Венизелос, който е лидер на социалистическата партия ПАСОК, и Фотис Кувелис, който е начело на Демократичната левица. Двете партии са коалиционни партньори в правителството на Самарас.

Земеделските стопани настояват техните искания да бъдат изслушани от представителите на правителството, отговарящи за развитието на селското стопанство и за финансите.

В началото на 2010 година българо-гръцката граница беше блокирана при протестите на гръцките земеделски производители заради ниските изкупни цени на продукцията. Тогава стопаните поискаха и по-високи субсидии. Трактори блокираха трафика и по граничните пунктове с Македония и Турция.

В последните седмици гръцката столица Атина е парализирана от стачката на служителите в метрото и градския транспорт. Преди ден съдът постанови, че протестът трябва да бъде прекратен. Това нареждане обаче не беше прието, дори и след предупрежденията на правителството, че ще въведе извънредно положение и мобилизация на стачкуващите.

Протестът на служителите в публичния транспорт е срещу исканията на правителството за орязване на възнагражденията. Този ангажимент е поет пред кредиторите на Гърция. 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 08:15 | 14.09.22 г.
fallback
Още от Европа виж още