fallback

Всеки ден със снеговалежи струва на британската икономика над 470 млн. паунда

При това щетите са само изчислени само от неявяването на служители на работните им места

10:26 | 28.01.13 г.

Всеки ден със снеговалежи нанася на британската икономика щети за 473 млн. паунда, като в сумата са включени само загубите от неявяването на служители на работните им места, съобщи британската телевизия Sky News, цитирана от ИТАР-ТАСС.

Заради снега, затрупал страната, в последните няколко дни около 33% от всички работещи поданици на кралството ежедневно не успяват да се доберат до своя офис или предприятие.

Общият размер на щетите за британската икономика тепърва предстои да бъде изчислен от специалисти.

От Sky News обаче отбелязват, че настоящата снежна и студена зима съвсем не е най-тежкото климатично изпитание за икономиката на Обединеното кралство през последните няколко години. През 2010 г. заради подобно лошо време до работните си места не успяха да се доберат около 44% от британците, а ежедневните щети бяха оценени на 690 млн. паунда.

Вчера над голяма част от територията на кралството се настани умерено студено време. Докато в северните райони на страната снеговалежите продължават и среднодневната температура се колебае около нулата, на юг и югоизток температурите се повишиха значително.

Очаква се през тази седмица средната температура в страната да достигне 14 градуса по Целзий. Това обаче може да създаде допълнителни проблеми, защото толкова рязко затопляне заплашва със сериозни наводнения.

В много райони снежната покривка не надхвърля 5-10 сантиметра, но в някои райони през последните дни паднаха до 30 сантиметра валежи. Освен това в западната част на страната се очакват проливни дъждове, които могат да донесат до 50 милиметра валеж.

От британската Агенция за околната среда вече са потвърдили, че в много райони на британските острови съществува вероятност от наводнения, като са разпратени около 100 предупреждения.

В Лондон се запазва топло и ясно време, като термометърът не пада под 7 градуса, а падналият сняг почти се е стопил. Транспортната ситуация в града е нормална, автомобилното движение не е затруднено, а всички полети пристигат и заминават по разписание.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 03:28 | 12.09.22 г.
fallback
Още от Европа виж още