fallback

Оптимизмът за германския бизнес подкрепи европейските борси

Желанието на европейските банки да върнат още през другата седмица част от евтините заеми, получени от ЕЦБ в края на 2012 г., също оказа положително въздействие

20:09 | 25.01.13 г.

Основните европейски индекси днес приключиха на положителна територия за трета поредна сесия, след като оптимистичните данни за германския бизнес и окуражителните коментари на президента на Европейската централна банка Марио Драги бяха аплодирани от инвеститорите, съобщи MarketWatch.

Общоевропейският индекс Stoxx Europe 600 се повиши с 0,29% до 289,72 пункта, приключвайки на най-високото си ниво от февруари 2011 г., а  за седмицата печалбата му достигна 0,9%.

„Наблюдавахме как през по-голямата част от седмицата пазарът се отлепя от сесийните дъна, като покупките бяха по-силни от спадовете. „Бичата“ същност на пазарите в САЩ и Европа показва, че доверието се връща, а с пренебрегването на слабите данни мнозина инвеститори бързат да сменят предубежденията си и това води до повече волатилни отклонения“, заяви Атиф Латиф, търговски директор в  Guardian Stockbrokers.

„Без да се противопоставяме на тези положителни промени, ние обаче оставаме предпазливи в средносрочен план и наистина очакваме намесата на някои катализатори, които ще осигурят здравословна корекция“, добави той.

Инвеститорите следяха със сериозен интерес коментарите на Драги на международния икономически форум в Давос, а той не ги разочарова, заявявайки, че икономическата активност в еврозоната се стабилизира и че очаква възстановяване през втората половина на годината.

От ЕЦБ на свой ред съобщиха, че банките, които взеха 3-годишни евтини заеми от финансовата институция по време на проведената от нея Операция за дългосрочно рефинансиране, през следващата седмица ще върнат 137,2 млрд. евро.

Инвеститорите оцениха и данните на базирания в Мюнхен институт Ifo, чийто индекс на бизнес активността отчете неочаквано силен скок до 104,2 пункта през януари от 102,4 пункта през декември. Числата бяха изтълкувани като много вероятно прекъсване на свиването на германската икономика, което се очаква да бъде отчетено за четвъртото тримесечие на 2012 г.

Германският индекс DAX 30 напредна с 1,42% до 7 857,97 пункта, достигайки най-високото си ниво от януари 2008 г., а печалбата му за седмицата достигна 2%. Акциите на Deutsche Bank AG повишиха стойността си с 1,7% до 36,66 евро.

Данните от Великобритания обаче не бяха толкова позитивни, като местната Служба за национална статистика обяви, че икономиката на страната се е свила с 0,3% през четвъртото тримесечие. Свиването е по-рязко от очакваните 0,1%, а британският индекс FTSE 100 все пак спечели 0,31% до 6 284,45 пункта, повишавайки се с 2,1% за седмицата.

Акциите на Easyjet PLC прибавиха 5,2% към стойността си до 945 пенса, след като UBS повиши рейтинга им заради публикуваните вчера силни резултати за първото тримесечие на финансовата година на нискотарифната авиокомпания. Пазарната капитализация на  Royal Dutch Shell PLC се разшири с 1,3% до 2 315,50 пенса за акция, след като Société Générale повиши рейтинга на ценните книжа на петролния гигант.

Във Франция CAC 40 нарасна с 0,69% до 3 778,16 пункта, регистрирайки седмична печалба от 1%. Акциите на Credit Agricole SA поскъпнаха с 2,3% до 7,58 евро, след като банката обяви, че ще понесе удар от около 160 млн. евро заради отписване на 651 млн. евро от търговската ѝ репутация на регионално равнище, но че това няма да се отрази на консолидираните ѝ резултати или коефициентите на платежоспособност.

Във Финландия пазарната капитализация на Nokia Corp. намаля с 6,55% до 3,08 евро за акция, натежавайки в най-голяма степен върху представянето на Stoxx Europe 600, след като производителят на мобилни телефони вчера обяви смесени резултати в тримесечния си отчет, а UBS понижи целта си за цената на акциите му до 2,80 евро от досегашните 3,00 евро.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 18:33 | 04.09.22 г.
fallback
Още от Европа виж още