fallback

Президентът на ЕЦБ очаква възстановяване в еврозоната през 2013 г.

Въпросът "строги икономии или ръст" е безсмислен, тъй като няма устойчив ръст чрез безкрайно трупане на дълг, твърди Драги

16:21 | 25.01.13 г.
Автор - снимка
Редактор

Очаквам икономиката на еврозоната да започне да се възстановява през втората половина на годината, заяви президентът на Европейската централна банка Марио Драги в рамките на икономическия форум в Давос, цитиран от ВВС.

Драги смята, че на европейските финансови пазари през последните месеци е настъпило значително подобрение. Според него обаче ще бъде нужно време, за да се видят подобни печалби и в реалната икономика.

През миналия месец ЕЦБ обяви, че през тази година икономиката на еврозоната може да се свие с до 0,9%, но и да се разшири с до 0,4%.

Европейските финансови изпитват „подновено усещане на относително спокойствие“, каза президентът на ЕЦБ.

По думите му обаче представянето на реалната икономика е не дотам положително. „Нивото на икономическа активност е в процес на стабилизиране на много ниско равнище, твърди той.

Драги призна също, че все още не е постигнато решение по въпроса дали мерките, предприети от ЕЦБ през миналата година за вливане на ликвидност на пазарите, са били успешни.

Но той смята, че правителствата на държавите-членки на еврозоната заслужават доверие за „необикновения напредък“ по отношение на финансовата консолидация и структурните реформи.

Президентът на ЕЦБ твърди, че въпросът за прилагането на мерки за строги икономии или за преследване на ръст е безсмислен. „Фискалната консолидация е неизбежна“, подчерта той.

„Не може да има устойчив ръст, постигнат чрез безкрайно трупане на дълг. Но трябва да признаем, че фискалната консолидация се отразява негативно на икономиката в краткосрочен план“, посочи Драги. „Въпросът не е ръст срещу консолидация, а как наистина да облекчим негативните ефекти от краткосрочната фискална консолидация“, добави той.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 23:04 | 11.09.22 г.
fallback
Още от Европа виж още