IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Сорос: Гответе се за рязък ръст на лихвите

Германия стои извън валутната война, което може да й струва рецесия, смята специалистът

10:27 | 25.01.13 г. 28
Сорос: Гответе се за рязък ръст на лихвите

Предстои драстичен ръст на лихвените проценти, който ще започне веднага щом се появят ясни сигнали, че американската икономика набира сила. Такова мнение е изразил милиардерът Джордж Сорос пред CNBC по време на форума в Давос.

Според Сорос в момента Федералният резерв на САЩ води политика, близка до „безплатен обяд за банките“ чрез програмите си за изкупуване на облигации. Трябва обаче да се внимава, защото веднага след като това свърши, лихвите ще се изстрелят нагоре, предупреждава инвеститорът.

Мнението на спекуланта е, че лихвените проценти ще се вдигнат още тази година, като според него процесът сякаш вече е започнал. „Веднъж да премине неяснотата с бюджета и да се вземат нужните инвестиционни решения, смятам, че ще видите това“, посочва Сорос.

Той се обявява против орязването на разходи като начин за борбата с прекомерната задлъжнялост на развивите икономики. Причината е, че при свиваща се икономика дълговото бреме всъщност нараства.

Сорос предупреждава още, че политическата ситуация в Европа може да се влоши през следващите две години, тъй като има голямо разделение между центъра на еврозоната и останалите държави.

По отношение на валутните войни Сорос прави интересен коментар. „Целият свят следва различна от германската рецепта. Германия вярва в орязването на разходи, а останалия свят – в количествените улеснения и затова хвърля още и още пари в кризата. А това наистина работи – дотолкова, че предотвратява депресията“, обяснява той.

Според инвеститора Япония се е насочила към още мерки за наливане на пари в икономиката и ще свали курса на йената, докато еврото само ще поскъпне заради отказа на еврозоната да налива пари.

„Това може да вкара Германия в рецесия или поне да забави ръста на икономиката“, смята Сорос.
 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 08:01 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

6
rate up comment 11 rate down comment 1
toto 2
преди 11 години
Човека ,може да е на възраст ,но именно заради знанията си е милиардер ,защото си има закономерности колкото и да не ви се иска .Обяда рано или късно се Плаща,Историята го показва ..
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 8 rate down comment 0
Perkor
преди 11 години
Япония е така, обаче ина голяма разлика. Японив си е силно експортно ориентирана страна, т.е. има голям приток от валута и така успяват донякъде да задържат курса въпреки печатането на пари и големите заеми.Същото обаче не е приложимо за света ако се гледа като цяло, т.е. няма как да увеличи паричната маса 2 пъти примерно по целия свят и да искаш да задъжи цените на старите нива. Можеш с печатане да задържи лихвите ниски, вярно е, обаче няма как да спреш инфлацията. Не и ако се гледа в световен мащаб, а в момента навсякъде печатат като луди, и това вече 5г.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 8 rate down comment 2
Ricco
преди 11 години
Япония е вече с 20 години с ниски лихви и това е неизбежно при тези планини от дългове. Едно малко качване на лихвите и следва лавина от фалити, а това никой не го иска.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 6 rate down comment 2
Ricco
преди 11 години
...разбира се зависи какъв курс ще вземе Китай и дали и Китай ще се опита (и успее!) да постави и неговата икономика на здрави основи. Ако успее ще има двубой между еврото и юана, а ако не успее (а Европа успее), тогава пътят на еврото като световна валута ще бъде отворен.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 11 rate down comment 6
Ricco
преди 11 години
Сорос май вече остарява и не вижда, че идва ново време. Време на ниски (спрямо ЦБ дори нулеви) лихви и балансирани бюджети. Ако имаше как бих се хванал на един бас с него, че в следващите (поне) 10 години лихвите ще са такива, каквито са сега, а вероятно и по-ниски. А най-вероятно това ще е не само в следващите 10 години, а завинаги. Дълговете (или поне значителна част от тях) ще останат да висят като един вид спирачка за по-голямо задлъжняване, а при такива дългове ЦБ не могат да оставят да има високи лихви. Другото, което Сорос не вижда е, че Германия (както и всички други) налива пари, но освен това се стреми и да реструктурира прахосническите структури на европейските икономики. Т.е. взема нужните мерки за да постави нещата на здрава и стабилна основа. Докато всички други само наливат пари и един ден ще се удавят в тях. И тогава еврото ще има шанс да стане световната стабилна, а може би и единствена валута. Е, разбира се зависи какъв курс ще вземе Китай и дали... (следва)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 18 rate down comment 0
paran
преди 11 години
Ясно е, че положението както е сега с наливането на ликвидност за години няма как да продължава вечно. Вече 5г. станаха от началото на тази политика и вече са се натрупали дисбаланси по системите. Че лихвите ще скочат е ясно, обаче дано не ни застигне инфлация от по 10% годишно, че това ще е по-лоия вариант.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още