IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Сорос: Гответе се за рязък ръст на лихвите

Германия стои извън валутната война, което може да й струва рецесия, смята специалистът

10:27 | 25.01.13 г. 28
Сорос: Гответе се за рязък ръст на лихвите

Предстои драстичен ръст на лихвените проценти, който ще започне веднага щом се появят ясни сигнали, че американската икономика набира сила. Такова мнение е изразил милиардерът Джордж Сорос пред CNBC по време на форума в Давос.

Според Сорос в момента Федералният резерв на САЩ води политика, близка до „безплатен обяд за банките“ чрез програмите си за изкупуване на облигации. Трябва обаче да се внимава, защото веднага след като това свърши, лихвите ще се изстрелят нагоре, предупреждава инвеститорът.

Мнението на спекуланта е, че лихвените проценти ще се вдигнат още тази година, като според него процесът сякаш вече е започнал. „Веднъж да премине неяснотата с бюджета и да се вземат нужните инвестиционни решения, смятам, че ще видите това“, посочва Сорос.

Той се обявява против орязването на разходи като начин за борбата с прекомерната задлъжнялост на развивите икономики. Причината е, че при свиваща се икономика дълговото бреме всъщност нараства.

Сорос предупреждава още, че политическата ситуация в Европа може да се влоши през следващите две години, тъй като има голямо разделение между центъра на еврозоната и останалите държави.

По отношение на валутните войни Сорос прави интересен коментар. „Целият свят следва различна от германската рецепта. Германия вярва в орязването на разходи, а останалия свят – в количествените улеснения и затова хвърля още и още пари в кризата. А това наистина работи – дотолкова, че предотвратява депресията“, обяснява той.

Според инвеститора Япония се е насочила към още мерки за наливане на пари в икономиката и ще свали курса на йената, докато еврото само ще поскъпне заради отказа на еврозоната да налива пари.

„Това може да вкара Германия в рецесия или поне да забави ръста на икономиката“, смята Сорос.
 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 08:01 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

16
rate up comment 6 rate down comment 0
nns
преди 11 години
Този човек последните 4 години една тенденция не е "хванал" или поне е така според изказванията му. Или вече отдавна не е това което беше или просто изказвания с цел манипулация на пазара.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
15
rate up comment 6 rate down comment 2
Ricco
преди 11 години
Да допълня за саморегулацията на икономиката - да, това изглежда много примамливо и един ден може и наистина да се случи, но този ден е още много далеч. Понастоящем, за добро или лошо, ние сме буквално заринати от регулации и идеята всичко друго да е здраво регулирано (почти заковано за пода), а само финансите да не са, не изглежда никак добра идея. Ако ще вървим към саморегулираща се икономика (аз съм "за") ще трябва да се премахнат и доста други регулации. Докато обаче това се случи ще се наложи да се регулират и финансите.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
14
rate up comment 6 rate down comment 2
Ricco
преди 11 години
Трето, да напомням ли, че тази криза дойде не толкова от ниските лихви, а от раздаването на НЕОБЕЗПЕЧЕНИ кредити и неимоверно високия ливъридж? Ниските лихви, ако са съчетани с разумно кредитиране изобщо не са по-опасни от високи лихви съчетани с безумно кредитиране.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
13
rate up comment 3 rate down comment 6
Ricco
преди 11 години
Първо, икономиката не може да се саморегулира. Това е един от изводите от тази криза. Второ, какво значи "нормални лихви"? Кой е заковал кое е нормално? А ниво от 4-5% за централните лихви е направо убийствено за икономика с нисък или нулев растеж.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
12
rate up comment 8 rate down comment 1
Perkor
преди 11 години
За да се оправят нещата просто трябва да се остави икономиката да се саморегулира. Т.е. лихвите да станат нормални, 4-5% е добро ниво за централни лихви, ще помогнат за по-бързото изчистване на проблема, фалиране на заминалите фирми и т.н. Нивата около 0% където са лихвите сега само отлагат решаването на проблмите и ги натрупват.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
11
rate up comment 4 rate down comment 5
Ricco
преди 11 години
Що се отнася до спестяванията, зависи каква е целта им. Сегашната логика е наследена от времето на златния стандарт и не виждам нищо лошо да бъде променена. Сега спестяванията се използват за да бъдат дадени на ДРУГ да инвестира тези пари. При положение обаче, че ЦБ може да "напечата" нужния ресурс (при това по-евтино), то от спестяванията в сегашния им вид вече няма никаква нужда. Обаче това не пречи който иска да си спестява и инвестира, но за своя сметка. Т.е. без например да има гарантиране на влоговете или такъв род неща.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
10
rate up comment 3 rate down comment 1
Ricco
преди 11 години
"без край се печатат нови пари които се наливат във фалиращи компании, обаче в тях се раздават яко бонуси"-------------Ето точно на това като се сложи край и нещата ще си дойдат на мястото. Но признавам, слагането на край на това няма да е лесно. Но от друга страна не виждам какво биха помогнали по-високите лихви за да се поправи това - освен да ускорят нещата, високите лихви с друго не помагат. Но пък водят сериозни проблеми след себе си.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
9
rate up comment 7 rate down comment 0
Perkor
преди 11 години
Има и други мерки, обаче едва ли някой ще ги приложи..Става въпрос че подобни други мерки директно убиват малкото останала незасегната икономика. Ако спестяването се обезмисли като дейност, защото постоянно и без край се печатат нови пари които се наливат във фалиращи компании, обаче в тях се раздават яко бонуси, кой ще е този луд дето ще се трепе да работи?По-скоро хората ще се няучат да работят дотолкова колкото да изкарат пари за момента и без да се стремят да спестяват като в миналото. Едно е икономиката от 70-те години на 20 век, друга е логиката на сегашната икономика. Няма как да искаш хората да разсъждават като в 70-те години, а да действаш по сегашния начин.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
8
rate up comment 10 rate down comment 2
Ricco
преди 11 години
Може и да е милиардер, но не е Бог, че да вижда и знае всичко, нали така?! А освен това, ако добре си спомням и на него му духнаха веднъж (здраво) под опашката когато се опита да приложи британския си номер в Хонг Конг. ...Накратко - все още не се е родил безгрешен човек на тази земя.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
7
rate up comment 8 rate down comment 0
Ricco
преди 11 години
Да, и аз затова казах, че другите само наливат и един ден ще се удавят, докато Европа налива по-умерено и се опитва да преструктурира. А относно това, дали лихвите могат да бъдат задържани ниски при опасност от инфлация, то да, ако се използват досегашните методи вероятно няма да може, но никой не е казал, че ЦБ и правителствата трябва да се ограничават с досегашния инструментариум. Има мерки, които могат да бъдат приложени и които и при ниски лихви да държат инфлацията ниска. И вярвам, че тези мерки ще бъдат приложени.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още