fallback

Сорос: Гответе се за рязък ръст на лихвите

Германия стои извън валутната война, което може да й струва рецесия, смята специалистът

10:27 | 25.01.13 г. 28

Предстои драстичен ръст на лихвените проценти, който ще започне веднага щом се появят ясни сигнали, че американската икономика набира сила. Такова мнение е изразил милиардерът Джордж Сорос пред CNBC по време на форума в Давос.

Според Сорос в момента Федералният резерв на САЩ води политика, близка до „безплатен обяд за банките“ чрез програмите си за изкупуване на облигации. Трябва обаче да се внимава, защото веднага след като това свърши, лихвите ще се изстрелят нагоре, предупреждава инвеститорът.

Мнението на спекуланта е, че лихвените проценти ще се вдигнат още тази година, като според него процесът сякаш вече е започнал. „Веднъж да премине неяснотата с бюджета и да се вземат нужните инвестиционни решения, смятам, че ще видите това“, посочва Сорос.

Той се обявява против орязването на разходи като начин за борбата с прекомерната задлъжнялост на развивите икономики. Причината е, че при свиваща се икономика дълговото бреме всъщност нараства.

Сорос предупреждава още, че политическата ситуация в Европа може да се влоши през следващите две години, тъй като има голямо разделение между центъра на еврозоната и останалите държави.

По отношение на валутните войни Сорос прави интересен коментар. „Целият свят следва различна от германската рецепта. Германия вярва в орязването на разходи, а останалия свят – в количествените улеснения и затова хвърля още и още пари в кризата. А това наистина работи – дотолкова, че предотвратява депресията“, обяснява той.

Според инвеститора Япония се е насочила към още мерки за наливане на пари в икономиката и ще свали курса на йената, докато еврото само ще поскъпне заради отказа на еврозоната да налива пари.

„Това може да вкара Германия в рецесия или поне да забави ръста на икономиката“, смята Сорос.  

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 08:01 | 13.09.22 г.
fallback
Още от Европа виж още