fallback

Европа – най-големият развиващ се пазар в света

Кризата тук беше толкова тежка, че сега континентът е заприличал на най-големия развиващ се пазар в света, заяви изпълнителният директор на The Carlyle Group

16:30 | 23.01.13 г.

Изпълнителният директор на The Carlyle Group Дейвид Рубенщайн. Снимка: Ройтерс

С милиардите долари проблемни активи в банките си, чакащи да бъдат заграбени от по-смелите инвеститори, Европа на практика е един от „най-големите развиващи се пазари“ в света, коментира изпълнителният директор на The Carlyle Group Дейвид Рубенщайн, цитиран от CNBC.

Извън САЩ най-добрите възможности за инвестиции могат да бъдат открити на развиващите се пазари като Китай, Бразилия, Перу, Чили, Нигерия ...и Европа, коментира той,

„Според нас Европа е доста привлекателна. Кризата тук беше толкова тежка, че сега континентът е заприличал на най-големия развиващ се пазар в света. Цените са ниски и освен това очакваме растеж“, коментира инвеститорът от Световния икономически форум (WEF) в Давос, Швейцария.

„През тази и следващата година много банки в Европа ще продават активи и според нас ще се открият добри възможности за купуване“, казва той.

Рубенщайн изтъква, че инвеститорите ще бъдат изненадани от рядко ниски цени за някои банкови активи.

Европейските банки се освобождават от активи, тъй като искат да свият балансите си. През 2012 г. The Carlyle Group купи компанията за инвестиционен мениджмънт TCW от Societe Generale. „Цената беше страхотна“, коментира Рубенщайн.

„Сега всички са доста доволни“ от прогреса в Европа, допълва той, цитирайки стабилното евро и нормализирането на цените за кредитирането на страни като Испания и Италия, след като Европейската централна банка (ЕЦБ) обяви програмата си за изкупуване на облигации.

„Според мен ЕЦБ свърши фантастична работа и сега положението в Европа е сравнително добро“, коментира Рубенщайн, въпреки че признава, че добрите икономически новини идват на фона на твърде ниски очаквания.

„Ако падате от Марс и погледнете на финансовата ситуация в Европа ще си кажете 'тук има проблем', но като се има предвид, какви са очакванията - че растежът в Европа няма да е особено впечатляващ – всички сега са доста щастливи“.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 15:26 | 13.09.22 г.
fallback
Още от Европа виж още