fallback

Германия и Франция с общи предложения за реформи в еврозоната

Меркел и Оланд обещаха да представят до май съвместни идеи за задълбочаване на икономическия и монетарен съюз в Европа

19:09 | 22.01.13 г.
Автор - снимка
Редактор

Лидерите на Германия и Франция обещаха да представят до май общи предложения за задълбочаване на икономическия и монетарен съюз в Европа, демонстрирайки единство на 50-годишнината на договора, който запечата тяхното следвоенно помирение.

Тържествата в германската столица бяха организирани 50 години, след като Конрад Аденауер и Шарл дьо Гол подписаха Елисейския договор, скрепил следвоенното приятелство между бившите врагове.

Вчера вечерта консерваторът Ангела Меркел и социалистът Франсоа Оланд отговаряха на въпроси на френски и германски студенти в продължение на над един час. Тази вечер те ще присъстват на концерт на Берлинската филхармония, като преди това ще говорят в Райхстага.

Двамата имаха неспокойни отношения, откакто френският президент пое поста преди 8 месеца, обещавайки да обърне подкрепяните от Германия мерки на строги икономии, насочени към подкрепа на еврото. Но двамата лидери, родени с разлика от само месец през лятото на 1954 г., отхвърлиха предположението, че връзките между Берлин и Париж са трудни, изтъквайки стъпките, предприети заедно в подкрепа на общия валутен съюз.

„Може би най-дълбоко пазената ни тайна е, че химията всъщност действа“, заяви Меркел, която отказа среща с Оланд по време на изборната кампания във Франция, докато открито подкрепяше консервативния му съперник и предшественик на поста Никола Саркози.

Оланд наблегна на фискалния договор за бюджетна дисциплина, споразумението през декември за банковия надзор и споразумението да бъде оставена Гърция в еврозоната като плодове на силните отношения между него и Меркел.

„Не ви е убегнало, че не принадлежим на едно и също политическо семейство. Въпреки това ако погледнете назад към последните 8 месеца, аз съм много щастлив с това, което Франция и Германия съумяха да осъществят, за да изведат еврозоната от кризата“, каза той. "Ако погледнете резултатите, ясно е, че сме на една и съща дължина на вълната“, добави френският президент.

По един от проблемите, който разделя в най-голяма степен двете страни – задълбочаването на икономическата и фискалната интеграция – Меркел и Оланд обещаха да излязат с общи предложения преди срещата на високо равнище на лидерите на Европейския съюз, насрочена за юни.

Берлин и Париж имат различно веждане за по-тесния съюз, като Меркел предпочита по-строгия централен контрол върху бюджетите, а Оланд търси повече солидарност и споделяне на риска под формата на голям бюджет за еврозоната, който да се използва в случаи на икономически сътресения.

„Говорим за задълбочено сътрудничество в икономическата политика с ударение върху социалната сигурност, заетостта, ръста и финансовата стабилност“, каза Меркел на съвместната пресконференция в Берлин.

В съвместна декларация те отбелязват, че ще окуражат профсъюзите, работодателите и работниците в своите страни да създадат смесени работни групи за оформяне на предложения за конкурентоспособността.

Двамата лидери обещаха също да проучат възможностите за по-тясно сътрудничество в определени индустриални области, включително във възобновяемите енергийни източници, суровините и транспорта, но не посочват конкретни подробности.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 15:42 | 29.08.22 г.
fallback
Още от Европа виж още