fallback

Полша отлага решението за членство в еврозоната за след изборите от 2015 г.

Страната обаче трябва да изпълни критериите за членство, да промени конституцията и да убеди обществото в необходимостта от замяна на злотата

11:06 | 22.01.13 г.
Автор - снимка
Редактор

Полша ще реши дали да стане член на еврозоната след изборите в страната през 2015 г., заяви полският президент Бронислав Коморовски, цитиран от ИТАР-ТАСС.

„Процесът на вземане на решение трябва да започне след парламентарните и президентските избори през 2015 г., за да може новата власт да предприеме тази крачка“, е казал Коморовски пред полска телевизия.

„Засега вместо разглеждането на теоретични въпроси, към които се отнася и членството на Полша в еврозоната, трябва да се съсредоточим върху първия етап – изпълняването на критериите, необходими за въвеждането на еврото“, подчерта той.

Същевременно полски експерти обръщат внимание, че за членство в еврозоната Полша най-напред трябва да се присъедини към Европейския валутен механизъм, тъй като според правилата преди въвеждането на общата европейска валута в страната тя трябва да е била в механизма най-малко 2 години.

Освен това страната трябва да направи промени в конституцията и да убеди обществото в необходимостта от замяна на злотата с еврото, а към момента скептиците по отношение на тази перспектива са повече от оптимистите.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 06:18 | 01.09.22 г.
fallback
Още от Европа виж още