fallback

Бюджетът на ЕС до 2020 г. вероятно ще бъде приет през февруари

Ако Великобритания наистина е на път да напусне съюза, не би трябвало да бъде оставяна да определя 7-годишен бюджет, коментира дипломат

20:22 | 21.01.13 г. 2

Европейският президент Херман Ван Ромпой. Снимка: Ройтерс

Лидерите на Европейския съюз (ЕС) ще се опитат да договорят сделка за дългосрочния бюджет на общността на срещата си през февруари, съобщава Financial Times.

Европейският президент Херман Ван Ромпой обяви своето намерение пред страните членки на ЕС още миналата седмица. Той планира да внесе същото предложение, което направи през ноември, когато сделката се провали.

Бюджетът на Ромпой предвижда разходи от 973 млрд. евро за периода 2014 г. - 2020 г. без към тази сума да са включени някои допълнителни извън бюджетни пера. Средствата са предвидени за земеделски субсидии, инфраструктурни инвестиции и други приоритети на Съюза.

През ноември някои бюджетни ястреби като Великобритания, Холандия и до известна степен Германия искаха бюджетни съкращения за най-малко 30 млрд. евро, разкриват източници, запознати с преговорите.

Основният въпрос е как Франция, Италия и източноевропейските страни ще посрещнат тези искания.

Високопоставени европейски дипломати изразяват опасения, че обещанието на британския премиер Дейвид Камерън за предоговаряне на членството на страната в общността, което вероятно ще доведе до референдум, може да усложни разговорите.

„Някои политици в Брюксел са на мнение, че ако Великобритания наистина е на път да напусне съюза, не би трябвало да бъде оставяна да определя 7-годишен бюджет“, коментира дипломат.

Повечето анализатори обаче изразяват увереност, че ако не съществуваше висока степен на съгласие за постигането на сделка, Херман Ван Ромпой нямаше да включи бюджетните преговори в програмата на срещата на 7 февруари.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 21:37 | 12.09.22 г.
fallback
Още от Европа виж още