fallback

Коментари на Bundesbank окуражиха европейските инвеститори

Тази година хората са по-оптимистични, което е оправдано след мечите настроения през миналата, коментира анализатор

18:43 | 21.01.13 г.

Фондовата борса във Франкфурт. Снимка: Ройтерс

Европейските индекси предпазливо се повишиха в понеделник, подкрепени от силния ръст на Wall Street при приключването на сесията в петък и окуражаващите коментари на германската Bundesbank, съобщава MarketWatch.

Stoxx Europe 600 се повиши с 0,24% до 288 пункта, след като отбеляза умерен спад в петък.

„Тази година хората са по-оптимистични, което е оправдано след мечите настроения през миналата. Макро предизвикателствата обаче съвсем не са намалели“, казва Джеймс Ашли, главен икономист за Европа на RBC Capital Markets.

„Някои от екстремните 'tail-рискове' изчезнаха. Ние обаче все още предстои да се справим с фискалната консолидация и създаването на банков съюз. Ето защо ни предстои доста тежка работа“, допълва той.

Европейските фондови пазари последваха петъчното рали на Wall Street, когато лидерът на републиканците в Конгреса Ерик Кантор заяви, че неговата партия ще подкрепи 3-месечно увеличаване на дълговия таван в страната – стъпка, която ще осигури време за приемане на федерален бюджет. 

В понеделник щатските пазари ще останат затворени заради Деня на Мартин Лутер Кинг.

Коментари от страна на германската Bundesbank окуражиха инвеститорите. Банката обяви, че перспективата пред германската икономика се подобрява на базата на все по-оптимистичните прогнози на местните компании.

Докладът е публикуван едва месец, след като централната банка понижи очакванията си за растежа германската икономика през 2013 г. до 0,4% от първоначално прогнозираните 1,6% и предупреди, че през зимните месеци страната може да изпадне в рецесия.

Финансовите министри на страните от еврозоната се готвят за първата си среща за 2013 г., на която се очаква да бъде обявен новият председател на Еврогрупата.

FTSE 100 в Лондон се повиши с 0,4% до 6179 пункта, CAC 40 в Париж нарасна с 0,54% до 3762 пункта, докато DAX 30 във Франкфурт спечели 0,58% до 7747 пункта.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 05:51 | 12.09.22 г.
fallback
Още от Европа виж още