fallback

САЩ са в „последната четвърт“ на възстановяването от кризата

Доста по-напред сме от други държави в балансирането на дълга и понижаването на риска при ливъриджа във финансовата система, твърди Тимъти Гайтнър

10:29 | 19.01.13 г. 12

Икономическото възстановяване на САЩ е на финалната права, макар че безработицата е все още много висока и може да се понижи само постепенно, заяви в интервю за Wall Street Journal оттеглящият се от поста министър на финансите на САЩ Тимъти Гайтнър.

„Мисля, че възстановяването, ако сте запознати с баскетбола, е в началната част на последната четвърт“, твърди Гайтнър.

САЩ са по-напред от други държави в балансирането на дълга спрямо приходите и понижаването на риска при ливъриджа във финансовата система, а „преминаваме и през сериозна корекция в жилищния сектор“, добави той.

Възстановяването на Европа е в много по-ранна фаза, но континентът „се справи с тази наистина важна задача успешно – поне засега – да премахне риска за катастрофален срив на пазарите“, смята оттеглящият се министър.

През лятото на 2012 г. президентът на Европейската централна банка Марио Драги обеща да направи всичко необходимо, за да запази еврото, като впоследствие институцията подкрепи това обещание с програма за изкупуване на облигации на държави, за които това се налага за понижаване на разходите за заемане на средства от пазарите, след като те подадат молба за спасителна помощ.

Гайтнър отстъпва пълномощията си на 25 януари, а президентът на САЩ Барак Обама номинира за поста му началника на персонала на Белия дом Джак Лю.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 14:08 | 12.09.22 г.
fallback