fallback

Джордж Озбърн: ЕС трябва да се промени, за да остане Великобритания в него

Нашите граждани се питат може ли наистина Брюксел да реши най-належащите им проблеми, посочва британският финансов министър

12:31 | 12.01.13 г. 62
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор

Британският финансов министър Джордж Озбърн заяви, че Европейският съюз трябва да се промени, за да остане Великобритания в него, макар че той се надява на това, съобщава Wall Street Journal.

„Британците са много разочаровани от ЕС, като имат усещането, че твърде много решения се вземат него. Нашите граждани се питат може ли наистина Брюксел да реши най-належащите им проблеми и да създаде заетост и просперитет”, изтъква той. 

Премиерът на Великобритания Дейвид Камерън повтаря, че страната му е по-добре като част от ЕС, към когото се присъедини през 1973 г., за да си осигури достъп до единния европейски пазар, който е жизненоважен за британската икономика, и за да има глас в управлението на съюза. Камерън обаче иска да отвоюва обратно част от делегирания на Брюксел национален суверенитет на фона на настъпилите промени в европейските институции заради кризата в региона.

Международното безпокойство за потенциалното излизане на Великобритания се засили напоследък, като редица водещи политици и бизнесмени се изказаха срещу него. Европейският икономически и валутен комисар Оли Рен бе последният, който изрази опасенията си, посочвайки, че за страната ще е по-добре да участва във вземането на решения от ЕС на най-високо ниво.

Изказването му следва подобни коментари на германски законодатели, официални лица от САЩ, ирландския премиер Енда Кени, както и отворено писмо от група британски бизнесмени. В края на миналата година немският канцлер Меркел обяви, че ще направи всичко по силите си, за да задържи Велкобритания в ЕС.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 18:46 | 13.09.22 г.
fallback
Още от Европа виж още