fallback

Европейските акции приключиха търговията предимно с понижения

Пазарните участници се разочароваха от данните за износа на Германия

19:26 | 08.01.13 г.

С превес на песимизма приключи сесията на основните европейски пазари.

Общоевропейският Stoxx Europe 600 се понижи с 0,1% до 286 пункта, като изтъргуваните обеми надвишиха с близо 60 на сто средното ниво за 30 дни, сочат изчисления на агенция Bloomberg.

Агенцията припомня, че миналата седмица индексът се повиши до най-високо ниво от февруари 2011 г., след като американските законодатели се споразумяха за частична бюджетна сделка, свързана с данъчното облагане от настоящата година.

В Германия DAX 30 се понижи с 0,47% до 7 696 пункта, във Великобритания FTSE 100 отбеляза спад от 0,17% до 6 054 пункта, а във Франция CAC40 отбиляза минимално повишение от 0,04% до 3 706 пункта.

След бурната предходна седмица инвеститорите, освен че изтеглиха печалбите си, изразиха разочарованието си от макроикономическите данни от Европа. Днес стана ясно, че износът на Германия през ноември се е свил повече от очакваното.

Същевременно германската централна банка предупреди, че заради отслабения износ икономиката на страната вероятно се е свила през последните три месеца на миналата година.

Заради лошите новини от Германия добрите данни от Европейската комисия (ЕК) за икономическото доверие в еврозоната през декември почти не бяха отразени от пазарните участници.

“Трябва да осъзнаем, че икономическите данни, които ще излизат от еврозоната, ще бъдат лоши”, коментира пред агенцията Боб Паркър, старши съветник в Credit Suisse Asset Management в Лондон.

Той прогнозира, че пазарите ще бъдат нестабилни през следващите седмици, което се дължи и на сезона на отчетите.

Неофициално днес сезонът на отчетите в САЩ ще бъде открит от Alcoa. Алуминиевият гигант ще обяви финансовите си резултати за четвъртото тримесечие малко след края на сесията на Wall Street.

Експерти посочват, че очакванията за корпоративните резултати са слаби, а много анализатори дори преразглеждат към понижение предварителните си прогнози.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 19:26 | 08.01.13 г.
fallback
Още от Европа виж още