fallback

ЕС прави анализ на подсладителя аспартам

Веществото присъства в повечето храни с етикета „light”, но предозирането му е опасно за здравето

20:35 | 08.01.13 г. 2

Европейската агенция по безопасност на храните (EFSA) започва задълбочен анализ, свързан с подсладителя аспартам (Е 951).

Веществото може да бъде открито на етикетите на множество хранителни продукти. Според някои учени обаче то е опасно за здравето.

До 15 февруари 2013 година всички заинтересовани страни могат да изпратят своето становище на аспартама, допълват от агенцията.

От години учените спорят за вредата, която подсладителят нанася на човешкото здраве. Повечето изследвания показват, че веществото не е токсично, но само ако бъде спазвана дозировката.

Аспартамът обаче присъства в много продукти и неусетно потребителите могат значително да превишат препоръчителните дози. Подсладителят може да бъде открит в сладкиши, различни безалкохолни напитки, дъвки и дори в плодовите кисели млека, както и в повечето храни с етикета „light” .

Подсладителят се състои от аминокиселините аспартат и фенилаланин, които са в комбинация с метанол. Натрупването на фениланин в кръвта води до мозъчни нарушения.

Това е особено вредно за децата, които са най-големите клиенти на сладкарската индустрия. 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 15:26 | 13.09.22 г.
fallback