fallback

ЕК: Задълбочава се рискът от бедност в южните страни от еврозоната

Те имат над 7% по-висока безработица от средната за северните държави, сочи доклад

14:41 | 08.01.13 г.

Задълбочават се различията между северните и южните страни от еврозоната по отношение на риска от бедност и социално изключване. Южните и периферните страни имат над 7% по-висока безработица от средната за северните. Това е един от тревожните изводи, който се посочва в представен днес от Европейската комисията преглед на социалната ситуация в страните от Евросъюза. 

Някои групи от населението са по-силно засегнати. Младите хора, безработните жени и самотните майки са сред тези, които са най-силно застрашени от трайна бедност.

Реалният брутен разполагаем доход на домакинство е намалял между 2009 година и 2011 година в две трети от държавите-членки на ЕС, като най-голям спад се отбелязва в Гърция (17%), Испания (8%), Кипър (7 %) и Естония и Ирландия (по 5%).

Според Европейската комисия един от основните проблеми за тези страни са неприспособените към реформите трудови пазари.

Тенденцията обаче рязко се различава от положението в скандинавските държави, Германия, Полша и Франция, където системите за социална сигурност и по-устойчивия пазар на труда, общите доходи са продължили да се увеличават по време на кризата. Навсякъде обаче продължаващата криза увеличава рисковете от трайно социално изключване, според доклада на ЕК.

„2012-а година  беше лоша година на растяща безработица и влошена социална ситуация, коментира комисарят по заетостта и социалната политика Ласло Андор, цитиран от БНР. По думите му и 2013-а няма да е по-добра, ако страните-членки не реформират трудовите си пазари и системите си за социална защита.

Европейската комисия препоръчва да се намерят средства за инвестиции в заетост – особено в сфери с висок потенциал като зелената икономика, информационните и комуникационните технологии и здравеопазването, както и за подобряване на квалификацията и уменията на работниците.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 20:47 | 09.09.22 г.
fallback