fallback

Камерън: До 5 години Великобритания ще проведе референдум за отношенията с ЕС

Правителството готви специален план за промяна на отношенията с Брюксел, но резултатът от него няма да отмени гласуването

10:03 | 07.01.13 г. 9
Автор - снимка
Редактор

Великобритания ще проведе референдум по въпроса за отношенията си с Европейския съюз, заяви премиерът на страната Дейвид Камерън в интервю пред ВВС. „Гласуването ще се проведе до 5 години“, каза Камерън.

Той обаче отказа да уточни дали сред въпросите ще има и такъв, който ще предложи на избирателите да се изкажат пряко в подкрепа или против пълното излизане на Обединеното кралство от общността.

Същевременно премиерът даде да се разбере, че в момента правителството подготвя специален план за промяна на структурата на отношенията с Брюксел, чрез който Лондон ще се опита да върне на националния парламент част от пълномощията, предадени на юрисдикцията на общите органи на ЕС.

„По отношение на Европа ще има сериозни преговори“, обеща той на британците. Същевременно Камерън подчерта, че резултатът от тези консултации няма да повлияе върху насрочването на дата за референдума и „гласуването няма да бъде отменено“.

Опитвайки се да преодолее настоящата тежка финансова криза, ЕС се подготвя да започне нов етап на интеграция, който има за цел разработването на обща икономическа политика и създаване на федерално икономическо правителство на държавите-членки на еврозоната.

Великобритания обаче на възнамерява да отстъпва съответните пълномощия на централните структури на общността. Нещо повече, страната иска да излезе от редица общи области на дейност в ЕС, за да засили позициите на националния си парламент.

Като идеален вариант се разглежда участие единствено в общата икономическа зона на ЕС, докато всички останали сфери на дейност останат в компетенциите на британския парламент.

Според последните социологически проучвания, ако референдумът за членството на Обединеното кралство в ЕС се провеждаше днес, 51% от британците биха се обявили против него. Само преди 11 години над 68% от жителите на страната бяха за членуване в общността.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 06:57 | 13.09.22 г.
fallback
Още от Европа виж още