fallback

Европейските акции приключиха без ясна посока

Еуфорията от постигнатата бюджетна сделка в САЩ отстъпи място на предпазливостта преди следващите фискални битки в страната

19:26 | 03.01.13 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор

Акциите на Стария континент приключиха без ясна посока, като германският DAX се понижи с 0,3% до 7 758 пункта, британският FTSE 100 прибави 0,3% до 6 044 пункта, а френският CAC 40 спадна с 0,3% до 3 722 пункта.

Швейцарският индекс SMI скочи с над 2%, наваксвайки новината относно споразумението за избягването на „фискалната пропаст” в САЩ, след като вчера местната борса бе затворена, предава CNBC.

Вчера европейските акции отбелязаха значителни ръстове след сделката за предотвратяване на автоматичното вдигане на данъци и съкращаване на разходи в САЩ, но днес повечето борси демонстрираха предпазливост на фона на следващите фискални битки, пред които е изправена страната.

Джейсън Хюз от IG Markets предупреждава инвеститорите, че бъдещите фискални дебати няма да са единственото препятствие, идващо от Щатите. „Остава въпросът как ще се отразят по-високите данъци (част от постигнатото споразумение - бел. ред.) върху растежа на американската икономика, който се очаква да бъде 2% през тази година”.

Безработицата в Германия през декември е била на ниво от 6,7%, като през 2012 г. пазарът на труда е отбелязал най-добрите си 12 месеца от 1991 г. насам, но в края на година все по-силно се усеща европейският икономически спад.

Британското строителство показа свиване през декември, след като PMI индексът му се понижи до 48,7% пункта – най-ниското ниво от юли миналата година.

Изследване за кредитните условия на Bank of England обаче сочи голямо подобрение при достъпа до заеми от страна на домакинствата през последното тримесечие на 2012 г.

Испанското министерство на труда оповести данни, че броят на безработните в страната през декември се е понижил с 1,2% спрямо ноември.

Акциите на британската търговска верига Next поскъпнаха с 3,2%, след като тя повиши прогнозата си за печалбата през 2012 г., а книжата на задлъжнялата испанска банка Bankia скочиха със 7,4%, след като бяха под натиск в продължение на няколко седмици.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 07:15 | 08.09.22 г.
fallback