fallback

Монти обещава данъчни облекчения

Премиерът в оставка вече прави първите си предизборни обещания

20:54 | 02.01.13 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор

Монти: Следващото правителство се нуждае от ясно парламентарно мнозинство. Снимка: Ройтерс

Италианският министър-председател в оставка Марио Монти направи първите си предизборни обещания. Ако спечели, Монти иска да преразпредели богатството. На първо място той иска да даде тласък на икономиката - с намаляване на данъците, заяви политикът в радио интервю в сряда. Освен това в случай на победа той ще насърчи и преразпределението на богатството от богатите към бедните.

Безпартийният политик обяви миналата седмица, че иска да се състезава в изборите през февруари като кандидат на центристко обединение. "Традиционното разцепление между "лявото" и "дясното" има историческа и символична стойност" за страната, но "не откроява реалния съюз, от който Италия се нуждае - този, който фокусира върху Европа и реформите," заяви Монти след като се срещна с центристки политици. Той добави, че е готов да приеме "да бъде назован като лидер на коалицията".

Според проучванията обаче по-големи шансове за победа има ляво-центристката коалиция, под ръководството на лидера на Демократическата партия Пиер Луиджи Берсани. 

Монти трябва да се конкурира в битката срещу два политически лагера - срещу Демократическата партия и срещу Народната Партия на свободата на Силвио Берлускони. Ляво-центристкият алианс планира да затвърди прекалено защитения в европейски аспект пазар на труда, каза Монти. Техните мотиви, разбира се, са почтени, признава той. Но Италия се нуждаела от правителство, което се застъпва за реформи, а не от такова, което бетонира статуквото.

По думите на Монти следващото правителство се нуждае от ясно парламентарно мнозинство, което да гарантира основни конституционни промени. Така например трябвало да се намали броят на депутатите, както и изборното право. Но за тази цел е нужно "широко мнозинство, по-широко от онова, от което се нуждае правителството", каза Монти. 

Поради сложната избирателна система в Италия двупартийният съюз на Берсани може да спечели достатъчно мнозинство в Камарата, но не и да придобие контрол над Сената. Тогава за едно широко парламентарно мнозинство би бил нужен и съюз с партията на Монти.

Монти заяви още в интервюто, че Италия е оставила кризата зад гърба си и че третата по големина икономика в еврозоната ще излезе от рецесията вероятно в края на тази година или началото на 2014 г.

Политикът подаде оставка през декември, след като партията на Берлускони оттегли подкрепата си към него. Тогава президентът Джорджо Наполитано предпочете да изтегли и без това насрочените за април избори за февруари. 69-годишният Монти, бивш еврокомисар и гарант за продължаване на мерките за икономии, бе временен министър-председател на Италия.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 03:17 | 13.09.22 г.
fallback
Още от Европа виж още