fallback

Европейските акции паднаха в плен на американската фискална пропаст

С превес на песимизма приключи последната за годината сесия

13:16 | 31.12.12 г.

С превес на песимизма приключи последната за 2012 г. сесия на основните европейски пазари. Повечето акции поевтиняха в днешната съкратена предновогодишна сесия заради напрежението на инвеститорите около бюджетните преговори в САЩ и при ниски обеми на търговия.

Общоевропейският Stoxx Europe 600 отбеляза спад от 0,1% до 278 пункта. Във Великобритания FTSE 100 изтри 0,46% до 5 898 пункта, а във Франция CAC 40 добави 0,57% до 3 641 пункта. Фондовата борса във Франкфурт, както и пазарите в още 17 европейски държави, днес беше затворена, предаде Bloomberg.

“Демократи и републиканци ще се срещнат отново днес, за да се опитат да постигнат споразумение за преодоляването на фискалната пропаст, но времето изтича”, коментира пред информационната агенция Ишак Сидики, пазарен стратег от ETX Capital.

“В последния ден за търговия от годината трейдърите се възползваха от шанса да се оттеглят в случай, че не се стигне до споразумение в САЩ”, допълни той.

Сенатът на САЩ се събира днес в 11 ч. местно време. Продължават обаче частните разговори между лидерите на мнозинството и малцинството Хари Рийд и Мич Макконъл.

Междувременно германският канцлер Ангела Меркел също допринесе за засилването на песимизма, като предупреди, че кризата в еврозоната все още не е свършила, въпреки предприетите реформи.

Единствената добра новина дойде от Китай, където производственият сектор продължава да се възстановява.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 18:10 | 04.09.22 г.
fallback
Още от Европа виж още