fallback

Йенс Вайдман: Краят на кризата не е близко

Управителят на Bundesbank няма да подава оставка въпреки конфликта си с Марио Драги

19:15 | 29.12.12 г. 11
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор

Президентът на германската централна банка (Bundesbank) Йенс Вайдман не вярва, че кризата с еврото вече е отминала.

"Причините за кризата все още не са победени", казва Вайдман пред Frankfurter Allgemeine Sonntagszeitung. Същевременно той предупреди политиците да не бягат от отговорността за разрешаване на кризата. „Ще стане много опасно, ако политиците решат, че не искат вече да се занимават с кризата и оставят централната банка да вади кестените от огъня“, заяви финансистът.

Вайдман повтори и критиките си срещу ръководителя на Европейската централна банка Марио Драги, както и неговото изявление, че в случай на нужда ЕЦБ за неопределено време ще купува държавни облигации от затруднените страни от еврозоната. "Опасявам се от политически рискове и опасност от смесване на фискалната и монетарната политика", е цитиран Вайдман от вестника.

„Изкупуването на ДЦК ще наруши табуто за прякото финансиране от страна на ЕЦБ за европейските правителства“, каза отново Вайдман. Централната банка можела само "да преразпределя за неопределено време рисковете за платежоспособност между държавите от еврозоната", което е един вид застраховка. "Но застраховката не направи системата по-стабилна. Системата на еврото не трябва да превръща в парично държавно финансиране“, казва още Вайдман.

Финансистът повтори още веднъж и уверението си, че въпреки конфликта си с Драги не мисли да подава оставка. „Ако всички президенти на централни банки си подадат оставките, какво би донесло това? Тогава всички ще подават оставка, докато не се появи някой мекушав, който да приема всичко безропотно“, казва Вайдман. Тъй като няма мнозинство в ЕЦБ Вайдман не може да спре Драги. В известна степен италианецът дори успя да изолира президента на Bundesbank като спечели за каузата си подкрепата на германския канцлер Ангела Меркел.

Предшественикът на Вайдман – Аксел Вебер, подаде оставка през 2011 г. И Вебер, подобно на Вайдман, се изказваше критично срещу плановете за купуване на държавни облигации от страна на ЕЦБ.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 12:42 | 14.09.22 г.
fallback
Още от Европа виж още