fallback

ЕК одобри плана за преструктурирането на Dexia

Благодарение на съгласувания план някои подразделения на Dexia ще може да бъдат запазени без изкуствено вливане на средства, заяви еврокомисар Хоакин Алмуня

22:29 | 28.12.12 г. 1

Европейската комисия днес е дала официално разрешение за преструктурирането на една от най големите банки в Европа – Dexia, като то ще бъде извършено според плана, съгласуван през октомври 2011 г. правителствата на Белгия, Франция и Люксембург, които са акционери  нея, съобщи ИТАР-ТАСС.

„Радостен съм най-накрая да обявя за одобряването на решението за Dexia, разработено със съвместните усилия на Белгия, Франция и Люксембург“, заяви европейският комисар по въпросите на конкуренцията Хоакин Алмуня. „Благодарение на съгласувания план някои подразделения на Dexia ще могат да бъдат запазени без изкуствено вливане на парични средства“, добави той.

Програмата за рекапитализирането на банката предвижда по-конкретно увеличаване на собствения ѝ капитал с 5,5 млрд. евро, като 53% от тях ще бъдат осигурени от Белгия. Освен това Париж и Брюксел са се споразумели да преразгледат настоящата система за предоставяне на държавни гаранции на кредитната институция, понижавайки тавана им до 85 млрд. евро от съгласуваните преди това 90 млрд. евро, за да бъдат минимизирани държавните загуби, свързани с преструктурирането на банката.

Dexia на практика фалира през 2011 г., но за да могат клиентите и партньорите ѝ да избегнат огромни финансови загуби, правителствата на Франция, Белгия и Люксембург започнаха преструктурирането ѝ, която предвижда разделянето ѝ и отделяне в отделна структура (т. нар. лоша банка) на най-проблемните ѝ активи.

Dexia е втората водеща белгийска банка, която е подложена на подобна процедура, след като през 2008 г. това се случи с най-голямата кредитна институция в кралството – Fortis.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 21:38 | 13.09.22 г.
fallback
Още от Европа виж още