fallback

Ван Ромпой: Политиката на Камерън може да доведе до разпадане на ЕС

Надявам се, че нито една държава няма да постави под съмнение основите на общността, изтъква президентът на ЕС

17:27 | 28.12.12 г. 27
Автор - снимка
Редактор

Политиката на британския премиер Дейвид Камерън по отношение на отнемане на част от властовите пълномощия на Европейския съюз може да доведе до разпадането на общността, заявява председателят на Европейския съвет Херман ван Ромпой в интервю за британския вестник Guardian.

„Нито една от държавите-членки не трябва да подкопава авторитета на общността като цяло. Ако правителствата на всички страни в ЕС започнат да се подчиняват само на онези от действащите в съюза правила, които устройват точно тях, и пренебрегват останалите, ЕС като цяло, и общият пазар в частност, скоро ще прекратят съществуването си“, посочва Ван Ромпой.

„Разбира се, членките на общността могат да имат собствено схващане за политиката ѝ, както и свои нужди, към които винаги се отнасяме с внимание. Все пак аз се надявам, че нито една държава от ЕС няма да постави под съмнение самите фундаментални основи на съществуването на общността“, добавя той.

Опитвайки се да преодолее настоящата тежка финансова криза, ЕС се подготвя за нов етап на интеграция с цел разработване на нова икономическа политика и създаване на федерално икономическо правителство на страните-членки на еврозоната.

Великобритания обаче не възнамерява да участва в предаването на нови пълномощия на централизираните структури на общността и дори смята да се оттегли от редица общи сфери на дейност на ЕС, за да подсили позицията на националния си парламент.

Идеалът на Обединеното кралство представлява членство в общата икономическа зона на ЕС, но всички останали сфери на дейност да останат в компетентността на британския парламент.

Британският премиер Дейвид Камерън неведнъж е заявявал, че в отношенията с ЕС „не трябва да бъдат изключвани никакви варианти за развитие на събитията“.

„Съдбата ни е в нашите собствени ръце, ние сме в състояние да вземаме независими решения“, изтъкна той по повод на предстоящия референдум за целесъобразността на оставането на страната в ЕС.

Стратегическият курс, който разработва британското правителство в момента, предвижда провеждане на два референдума за отношенията с Брюксел.

Първият трябва да бъде насрочен след провеждането на общите избори през есента на 2015 г., като предложението е да бъде поставен въпросът за предоставяне на правителството на „народен мандат“ за сключването на редица основни договори с ЕС при нови условия. На втория британците трябва да кажат мнението си за формата на отношенията с общността.

Предполага се, че на избирателите ще бъде предложено да гласуват и за пълно излизане на Великобритания от съюза.

Според последните социологически проучвания, ако подобен референдум трябваше да се проведе сега, 51% от британците биха се обявили против оставането на страната в ЕС. Само преди 11 години 68% от избирателите подкрепяха членството на Великобритания в съюза.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 12:48 | 12.09.22 г.
fallback
Още от Европа виж още