fallback

ЕС въвежда нови по-строги санкции срещу Иран

Санкциите отразяват нарастващите опасения около иранската ядрена програма и заплахите от страна на Израел

15:21 | 22.12.12 г. 6

Плаващият под малтийски флаг ирански петролен танкер Делвар край бреговете на Сингапур, март 2012. Снимка: Ройтерс

Нови още по-строги европейски санкции срещу иранските банки, транспортния и индустриалния сектор в страната са в сила от днес, съобщава Ройтерс. 

Санкциите, които бяха договорени през октомври, влязоха в сила с днешното им публикуване в Официалния бюлетин на Европейския съюз (ЕС).

Те включват забрана на финансовите транзакции, износът за Техеран на транспортна техника и стомана и вносът на ирански природен газ и петрол.

Санкциите отразяват нарастващите опасения около иранската ядрена програма и заплахите от страна на Израел да атакува ядрените инсталации в страната при провал на дипломатическите усилия.

Европейските дипломати се надяват, че преговорите с Иран  могат да бъдат възобновени през януари.

Британското външно министерство отбелязва, че има очевидна нужда „от спешно решение на проблема“.

В обхвата на новите санкции попадат едно физическо лице и 18 юридически лица.

Физическото лице е Бабак Занджани, важен посредник в иранските петролни сделки и в трансфера на придобити от търговията с петрол средства. Той притежава компанията Sofinet, която е базирана в Обединените арабски емирства (OAE).

Сред 18-те юридически лица са три филиала на иранската национална компания за рафиниране и доставка на петрол, както и няколко института и фирми, обвинени, че подкрепят пряко иранските ядрени програма.

Сред тях са техеранският Технически университет Шариф и Иранската държавна компания за алуминий. Досега ЕС е наложил санкции на 105 физически лица и на 490 юридически лица, свързани с иранската ядрена програма.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 22:08 | 13.09.22 г.
fallback
Още от Европа виж още